Gość ziuzia Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 :grin: 2-3 KG pigwy,wypestkować, ja ścieram w dostawce maszynki do mięsa (szybciej i nie bolą palce od krojenia) zasypywać pulpę owocową cukrem warstwowo w ilości minimum 1,5 kg (chyba, że ktoś woli mniej słodkie) musi stać ok 4 dni by puściło dużo soku, niestety trzeba w tym czasie często mieszać by rozpuścił się cukier. Zlac sok do butelek przecedzając przez gęste sito i wstawić go do lodówki -szybko kiśnie - stąd duzo cukru.Miazge owocową zalac całkowicie wódką 45%-odstawić na 1tydzień. TERAZ MIESZAMY: - sok z butelek + alkohol z zalanych owoców = zalew który stanowi 1/3 całości - dodajemy 1/3 (tyle co zalewu) dobrej brandy - dodajemy 1/3 krupniku (alkohol) dodajemy ok. 1/2 litra miodu gryczanego płynnego. Wszystko dobrze mieszamy, wlewamy do gąsiora lub balonu na wino i szczelnie korkujemy. I NA DŁUGI CZAS ZAPOMINAMY O PIGWÓWCE. BO IM DŁUŻEJ LEŻAKUJE TYM WYBORNIEJSZA Przed użyciem należy alkohol zlać ostrożnie przez filtr do kawy, bo miód wytwarza osad. Co prawda trochę póżno na ten przepis, ale może w przyszłym roku ktoś się skusi. Naprawdę warto! Robię od kilku lat tą pigwówkę i ma ona duże powodzenie wśród znajomych, a przepis na nią dostałam od koleżanki. Cytuj
wojtus Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 dostałem ostatnio pigwówkę od znajomego. pychota! :-( Cytuj
dwukropek Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 (edytowane) ja się poiłem pigwówką na studiach (zasoby dziadka koleżanki). Cud miód! Fajnie, że jest przepis. Po tamtych doświadczeniach chętnie powrócę do tego smaku ;p Edytowane 24 Marca 2011 przez dwukropek Cytuj
powsinoga Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 Ja poszłam na łatwiznę. Skroiłam pigwę jak leci, zasypałam cukrem i zalałam mocną wódką (50%). trzymałam w ciemnym miejscu przez 6 tygodni tylko wstrząsając by się cukier rozpuszczał. I już. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.