jazzu Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 Przepis z rodzaju prostych łatwych i przyjemnych. Urodził się z potrzeby wyczyszczenia lodówki :) Potrzebne: - karkówka - oliwa z oliwek - świeży rozmaryn - łyżka musztardy - ciemny sos sojowy - 2 łyzki miodu - czosnek - kopytka ziemniaczane - 2 średnie kalarepki - cebula - śmietana do sosów - zielona pietruszka - ostra papryczka - masło Marynata: rozcieramy w moździerzu oliwę z oliwek, rozmaryn, łyżkę musztardy, łyżkę miodu, łyżkę sosu sojowego i czosnek Sosik na masełku szklimy cebulkę i podsmażamy kalarepkę z łyzką miodu do skarmelizowania, następnie całość dusimy pod przykryciem do zmięknięcia, dodając do smaku ostrą papryczkę w pożądanej ilości. Następnie dodajemy śmietanę do zagęszczenia sosu i sól/pieprz do smaku. Na koniec dodajemy dużą ilość pietruszki drobno posiekanej. Całość podajemy z kopytkami i grillowaną karkówką. Potrawa eksperymentalna ale na prawdę bardzo dobra. Doskonale komponuje się z zupą - kremem z dyni. Wypróbowana już przeze mnie na kilku imprezach ze znajomymi i reklamacji nie było :mrgreen: Polecam! ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.