halina mlodzieniak Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 Ja juz pokusilam sie na wyprobowanie tego przepisu na pierniczki ,choc do swiat jeszcze troszke czasu. Musze przyznac ze są bardzo miekkie i smaczne. Wyśmienite pierniczki rozkosznie mięciutkie, puchate, delikatne słowem... rozpływające się w ustach :) Składniki: - 1 kg mąki - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki cukru (dałam mniej) - 3 łyżki kakao - 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany - 3 łyżeczki sody - 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników - 1 kostka masła/margaryny (250 g) - 1 słoik miodu (400 g) miód sztuczny Dzień przed pieczeniem: Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką. Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180?C przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. Pierniczki są mięciutkie jak są ciepłe, potem lekko twardnieją, są mięciutkie znowu po 2 tygodniach (czyli piec minimum 2 tygodnie przed świętami); przechowywać w szczelnym pojemniku. Po dwóch tygodniach ,pierniczki możemy polać czekoladą , polewą czekoladową lub lukrem. Cytuj
andy8 Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 Halinko ale cudne z 1 kg mąki chyba sporo wyszło? Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2009 Halinko tą razą zrobię pierniki z Twojego przepisu. Pierniki bardzo ładne, zaletą jest że można wcześniej upiec, zdjęcia dodam. Dziękuję za dodany wypróbowany przepis. Pozdrawiam 1 Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 21 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2009 andy8 z 1kg wychodzi sporo piernikow, sa bardzo lekkie i smakuja jak katarzynki. Halinko, wyprobuj, wyprobuj....u mnie juz sie prawie kończa wiec upieke następną porcje . Pozdrawiam 1 Cytuj
andy8 Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2009 Halinko dziękuję za odp :D Cytuj
apsik Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Witaj Halinko pierniczki są cudowne. Zawsze korzystałam ze swojego przepisu ,ale może czas go zmienić i znowu zadziwić rodzinkę. Pozdrawiam,pa. Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Witaj Elu! No to kochana, czas na zmianę... Pozdrawiam 1 Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 W Aldi dokupiłam dzisiaj foremki do wycinania. W zestawie jest 25 sztuk, różne rozmiary i wzory. W Lidlu też będą w sprzedaży. Podałam może ktoś będzie zainteresowany kupnem. Cytuj
apsik Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Halinko a kiedy będą w Lidlu.... Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Eluniu 26.11. w czwartek, będą również w sprzedaży formy, foremki do babeczek, mufinek i.t.d. 1 Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Dodałam zdjęcie foremek. 1 Cytuj
apsik Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 Halinko ja nie przeczytałam odpowiedzi wczoraj i jak dziś pojechałam do miasta do lekarza to wstąpiłam,ale nie było w L IDLU-teraz pojadę w środę ale jak będą dopiero w czwartek to nie mam po co iść. Dziękuję jednak za pomoc i pa. Cytuj
zdybka82 Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 witam pierniczki piekne i pyszne bo jadlam pozdrawiam 1 Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 Halinko zaczynam piec pierniki. Pozdrawiam Dodaję upieczone, cały czas jeszcze piekę, wychodzi ich dużo. Stwierdzono że są bardzo dobre, dziękuję za przepis i ocena najwyższa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.