jazzu Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Polecam dobrą zupkę kurkumową, nazwa robocza :D Składniki: pierś z kurczaka seler marchewka pietruszka papryka 3 kolory imbir masło łyżka mąki czerwona fasola kurkuma pieprz / sól makaron muszelki cebula czosnek liść laurowy / PRZYGOTOWANIE Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka podsmażamy w garnku na łyżce oliwy z połową drobno posiekanej cebuli i czosnkiem. Podczas podsmażania dodajemy 2 płaskie łyżeczki kurkumy. Dorzucamy pokrojoną w żulienkę marchewkę, pietruszkę, seler i odrobinę drobno posiekanego imbiru. Całość przesmażamy dokładnie. Następnie zalewamy wodą i gotujemy. Do całości dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Na osobnym palniku przypalamy połówkę cebuli aż zczernieje i odda smak. Wrzucamy ją w całości i pod koniec gotowania wyjmujemy. gotujemy do zmięknięcia. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną kolorową paprykę (po małej połówce z każdego koloru) oraz odsączoną czerwoną fasolę. Wrzucamy dwie garstki makaronu muszelki (lub inny, który jest pod ręką :)) Na sam koniec doprawiamy delikatną zasmażką i dekorujemy ziloną pietruszką. Polecam, zupka na prawde pyszna. Wersja przedstawiona jest wersją light, ja lubie dodawać do tego jeszcze papryczke ostrą i smażyć ją z kurczakiem, tak aby całość nabrała piekielnego charakteru :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.