ina12 Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Przepis z "Ciasta na stół". Biszkopt 6 jajek szklanka cukru 1 cukier waniliowy szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao wiórki kokosowe Białka ubić na sztywną pianę i cały czas ubijając , stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i po jednym żółtku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie dodać olej i ponownie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i jedną przelać do natłuszczonej formy. Do drugiej części ciasta dodać kakao, dokładnie wymieszać i wylać na jasne ciasto w formie. Całość delikatnie posypać wiórkami kokosowymi i piec 30-35 minut Masa serowa 1/2 l śmietany tortowej 36% około 50 dag homogenizowanego serka waniliowego 5 dag cukru 2 małe cukry waniliowe 3 opakowania " Śmietan - fiksu" Śmietanę ubić ze "Śmietan - fiksami", podczas ubijania dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać serek waniliowy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Dodatkowo 2 galaretki wiśniowe wydrylowane wiśnie sok z wiśni Do soku z wiśni dodać wody tak, aby uzyskać 1/2 litra płynu - ja dodałam żeby uzyskać 3/4 litra i przyrządzić galaretki. Wierzch ciasta posypać wiśniami, a następnie zalać tężejącą galaretką. Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 No nie...nastepna bomba kaloryczna, jak tu mozna nie przytyc :D wczoraj pieklam jedno ciasto a dzisiaj pokusilam sie na Twojego Keksa...uwielbiam ten przepis. Halinko , ciacho wyglada wysmienicie, na pewno wyprobuje, Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Halinko dziękuję, ja je piekłam w tortownicy o średnicy 30 cm. Ta bomba kaloryczna jest bardzo smaczna. W kolejce mam do zrobienia delicje apsik, poduszki i do dodania przepis, wpierw go muszę wypróbować. Pierniki zrobię dwa tygodnie przed świętami. Pozdrawiam Cytuj
figiel Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Halinko i znowu wspaniały wypiek .Czerwony kapturek jak z bajki ,a że pyszny to już widac ze zdjęcia .Nie ma co sie przejmować kaloriami ,wiosną zrzucimy :D Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Dorotko dzięki za pochwalenie wypieku. Cytuj
andy8 Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 Ale apetyczny ten czerwony kapturek nic tylko się w wilka zmienić i go schrupać a tak na poważnie to mam Halinko pytanie czy ta masa jest ścisła czy dobrze się kroi tzn czy nie wymaga dodania żelatyny?Najfajniejsze jednak jest to że Halinka znów robi piękne wypieki i dzieli się nimi z nami. Pozdrawiam cieplutko :D Cytuj
Kaliope Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 Halinko piękne ciasto i bardzo ciekawy przepis.. już spisany i na pewno kiedyś upiekę :D Bardzo lubię serniki i wszelkie ciasta z masą serową więc dla mnie super :) Pozdrowienia Halinko! Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 Aniu przed wypróbowaniem wpierw analizuję przepis. Ciasto się bardzo dobrze kroi łącznie z masą. Masa jest ścisła, ciasto musi być cały czas w lodówce. Myślałam żeby zamiast śmietan - fiksu dodać żelatynę. Aniu jakby masa była luźnej konsystencji to od razu bym doradziła żeby w zamian śmietan - fiksu dodać żelatynę. Obawiałam się dodając żelatynę że jak wyłożę wiśnie mogą się podczas krojenia nie trzymać całości, cały wierzch gęsto wyłożyłam wiśniami. Wywnioskowałam że autorka rozpuściła galaretki w za małej ilości płynu, ja zwiększyłam, nie wiem co Wy o tym sądzicie. Galaretka nie pokryłaby wiśni i by za bardzo była sztywna. Kingo posiadasz wyjątkową zdolność nie tylko w tej dziedzinie, podziwiam i gratuluję. Serdecznie Was pozdrawiam. Cytuj
andy8 Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 Halinko wiem że zanim podasz przepis sama go najpierw testujesz wolę jednak zawsze zapytać bo zawsze mam obawy co do tych mas ,na zdjęciu widać że ciasto ładnie się trzyma ale tylko Ty Halinko mogłaś odpowiedzieć na moje pytanie za co bardzo Ci dziękuję :D Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 Aniu ja jak mam jakieś watpliwości na różne tematy to też proszę o poradę. Przez udzielenie porady jestem pewna że dobrze postępuję. Bywa i tak że mimo poradzenia mam inne zdanie to obstaję przy swoim i danej osobie nic nie mówię. Ja mas też nie lubię jak są za luźnej konsystencji, a zdarzyło mi się już takie zrobić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.