Kaliope Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 Szukałam ciekawego przepisu na ciasto z orzechami, bo mam ich sporo i trafiłam na takie oto ciasto. Trochę zmodyfikowałam recepturę i wzięłam się do roboty, bo po serii ciast bez kremu rodzince zachciało się czegoś bardziej wykwintnego, zanim będzie adwent. Powstało aromatyczne ciasto... Chcę się podzielić z Wami przepisem i zachęcić do upieczenia :D Ciasto: - 2,5 szklanki mąki - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 żółtek (białka do piany) - 150 g masła - 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy - 1-2 łyżki soku z cytryny Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i włożyć na jakiś czas do lodówki. Na pianę: - 6 białek - 4 łyżki cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać jeszcze, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Na wierzch: - puszka słodzonego mleka skondensowanego - kostka Kasi - sok z 1/2 cytryny - 20 dag orzechów włoskich - słoiczek kwaśnego dżemu (u mnie agrestowy ale może być też czarna porzeczka) Wykonanie: - ciasto kruche wyłożyć na dużą blaszkę wysmarowaną margaryną - na cieście rozsmarować równomiernie dżem - ubitą na sztywno pianę wyłożyć na dżem, następnie posypać posiekanymi orzechami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - piec około 30-40 minut do zrumienienia piany i orzechów (sprawdzić patyczkiem) Po wystudzeniu placka: - mleko skondensowane (wcześniej należy je gotować około 3 godzin a potem ostudzić) zmiksować z kostką Kasi, dodać sok z cytryny, dobrze wymieszać Krem wyłożyć na ostudzone kruche ciasto z bezą i całość udekorować polewą czekoladową. Można dodatkowo posypać wierzch bakaliami Uwaga: ja dostosowałam oryginalny przepis do swoich upodobań smakowych więc podaję, jak proponowała Autorka: - do kruchego ciasta nie dawała wcale cukru a zamiast soku z cytryny dała 4 łyżki gęstej śmietany (której akurat ja nie miałam w domu) - Autorka nie smarowała kruchego placka dżemem - ja pomyślałam, że kwaśny dżem dobrze złamie słodycz karmelu - krem to moja propozycja - w oryginale na kruchy placek wylewamy bezpośrednio ugotowane i ostudzone mleko (mnie to się wydawało zbyt słodkie, zwłaszcza że na wierzch jeszcze polewa) Bardzo polecam ten przepis, jest trochę podobny do smoka wawelskiego, jak dla mnie ciasto przepyszne! Później dodam więcej zdjęć Cytuj
Kaliope Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 Dodaję jeszcze kilka fotek: Cytuj
andy8 Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 Śliczne a jaka ładna krateczka z polewy-zdolna dziewczyna :D Cytuj
Kaliope Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 Dziękuję za miłe słowa ale do zdolnych osób na tym forum sporo mi jeszcze brakuje!!! Zachęcam do upieczenia ciasta bo smakuje ciekawie :D Pozdrawiam! Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 Kingo na Twój temat napisałam w przepisie "Czerwony kapturek". Przepis na ciasto które nam podałaś jest luksusowe, a zdjęcia dodane z taką precyzją że brak słów. Kiedy Twoje i inne przepisy wypróbować?, ja nie mogę za Wami nadążyć. Życzę dobrej nocy. Cytuj
Gość PaulinaM Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 Przepis wydaje się ciekawy, mam nadzieje że ciasto będzie pyszne. Cytuj
Kaliope Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 Halinko takie słowa od Ciebie to dla mnie nie lada pochwała i w sumie trochę mnie to zawstydza. Ineczko ja też nie wiem jak nadążyć z pieczeniem wszystkich tych wspaniałości, jakie się pojawiają na forum, a tu jeszcze tyle swoich niewypróbowanych przepisów... Paulinko cieszę się, że przepis Cię zainteresował i mam nadzieję, że będziesz zadowolona z wypieku! Pozdrawiam Was serdecznie :D Cytuj
ala291 Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 przepiękne ciasto!! aż ślinka leci, jak się na nie patrzy,a co dopiero próbować? z pewnoscią rarytas :D Cytuj
Kaliope Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 Alu dziękuję i bardzo zachęcam do pieczenia!! Dobrego dnia :D Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 Kingo bardzo piekne i apetyczne ciasto. Ja az sie boje bo od roku jestem na diecie i w sumie potrafilam sobie odmowic zjedzenia kawalka ciasta. Pieke bardzo duzo bo jak tu nie wyprobowac tak ciekawych i kuszących przepisow, ale coraz czesciej grzesze hehehehe. Pozdrawiam Cytuj
Kaliope Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 Halinko dziękuję :D Ja z kolei muszę przybrać na wadze.. tak, tak.. więc za bardzo nie patrzę na kalorie. A co do przepisów to zgadzam się, co tydzień mam dylemat co upiec i nie mogę się zdecydować :) Wybór ogromny tylko czasu za mało, żeby wszystkiego spróbować :) Pozdrowienia. Cytuj
ala291 Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 myślę, że na święta je zrobię, tylko nie będę gotowała mleka w puszce,a po prostu kupię gotową masę krówkową, lub też w/g własnej inwencji Kingo, wykończę ciasto :D miłego dnia :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 Alu niezmiernie cieszy mnie to, że ciasto będzie gościło na Twoim świątecznym stole!! Mam nadzieję, że spełni Twoje oczekiwania i będzie smakować rodzinie :D Miłego dnia! Cytuj
Basia K Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 Kinga,fantastyczne ciasto! Właśnie dowiedziałam się,że mam gości na Boże Narodzenie,jak zwykle wcześniej szukam przepisów i proszę,jakie cudo! W sam raz na Święta. Zastanawiam się tylko nad jednym-jedna z osób jest na diecie bezglutenowej.Nie wiem,czy nie będzie miało wpływu na smak zastąpienie mąki pszennej bezglutenową? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.