Kaliope Opublikowano 30 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Basiu Droga!!! Odpisuję dopiero teraz, ponieważ w weekend miałam zajęcia na studiach doktoranckich i wróciłam dopiero wczoraj przed północą. Ogromnie się cieszę, że spodobał Ci się ten przepis :D Dziękuję za miłe słowa! Co do mąki bezglutenowej, to myślę, że nie wpłynie za bardzo na smak ciasta, a przynajmniej nie powinna go zmienić na tyle, by ciasto nie było smaczne. Mam dwie siostry na diecie bezglutenowej... od dzieciństwa chorują na fenyloketonurię.. moja Mama zawsze na święta piekła dla sióstr specjalne ciasta, tzn. z mąki, którą toleruje ich organizm. Mam sporą literaturę na ten temat i bardzo dużo książek kulinarnych z przepisami na dania dla osób na diecie bezglutenowej. Jeśli chcesz, mogę zajrzeć i wybrać jakieś specjały na święta i wówczas przepisy podam Ci na prywatną pocztę :) Basiu to żaden dla mnie problem!!! Serdecznie Cię tymczasem pozdrawiam i jszcze raz dziękuję za zainteresowanie ciastem zaproponowanym przeze mnie :) P.S. Wielka to dla mnie radość, że chcesz uraczyć swoich gości właśnie tym wypiekiem :) Mam nadzieję, że spełni Twoje oczekiwania! Cytuj
Basia K Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Kinga,bardzo byłabym Ci wdzięczna za nadesłanie paru przepisów dla bezglutenowców,bo najczęściej wtedy piekę albo jakiś sernik bez ciasta (czyli bez mąki),albo bezy :/ A tak,zaskoczyłabym gości czymś nowym. P.S.Mam nadzieję,że wyjdzie mi równie wspaniałe jak Tobie.Pozdrawiam Cię gorąco. Cytuj
ala291 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 Alu niezmiernie cieszy mnie to, że ciasto będzie gościło na Twoim świątecznym stole!! Mam nadzieję, że spełni Twoje oczekiwania i będzie smakować rodzinie :-( Miłego dnia! Kingo,z pewnością podzielę się z tobą wrażeniami,bo zrobię twoje ciasto na święta,na pewno :-D milego dnia i pozdrawiam :D Cytuj
teresap Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Kaliope Ciasto jest smaczne, tylko mam taki niedosyt ponieważ uważam że spód ciasta jest za ciężki powinien być inny np. orzechowy piernikowy albo biszkoptowy. :) Reszta okej Stawiam czwóreczkę POZDRAWIAM Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Tereniu przykre to jest że niewiadomo czy Kaliope - Kinga będzie razem z nami na święta i dlatego odpowiadam za nią. Dziękuję Tobie bardzo za wypróbowanie ciasta i za ocenę. Uważam że spód ciasta każdy może upiec sobie według własnego życzenia. Pozdrawiam Cytuj
Kaliope Opublikowano 25 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2009 Basiu Kochana przykro mi, że nie mogłam odpisać i wysłać Tobie przepisów dla osób na diecie bezglutenowej. Widzisz, dzień po tym jak napisałaś, musiałam niespodziewanie iść do szpitala i spędziłam w nim 3 tygodnie. Teraz jestem w domu tylko na święta i w niedzielę wracam do szpitala jeszcze na 2-3 tygodnie. Przepraszam, że tak to wyszło. Mam jednak nadzieję, że kiedyś upieczesz to ciasto i będzie Ci smakowało. Teresko Twój wypiek wspaniale się prezentuje! Dziękuję za wypróbowanie przepisu.. a co do spodu ciasta, to myślę, że rzeczywiście biszkoptowe byłoby lżejsze i może bardziej odpowiednie dla tego ciasta... niemniej mojej rodzince smakowało w wersji, jaką podałam w przepisie. To rzecz gustu. Halinko Droga, Tobie również bardzo dziękuję, że odpowiedziałaś w moim imieniu. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę spokojnych i przede wszystkim zdrowych świąt! Cytuj
Basia K Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Kinguś,kochana...mną się nie przejmuj.Myśl przede wszystkim o sobie i powrocie do zdrowia,czego Ci z całego serca życzę. Jeszcze sporo okazji do pieczenia przed nami,a wtedy będę czekac na Twoje na pewno wspaniałe przepisy. Plany się zmieniły i to my pojechaliśmy w gości,odpadło mi więc gotowanie i pieczenie większej ilości potraw.Upiekłam jedynie "piernik-kwiatek",który na naszym świątecznym stole jest co roku. Pozdrawiam Cię serdecznie i jeszcze raz zdrówka życzę :* Cytuj
Kaliope Opublikowano 26 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Basiu bardzo Ci dziękuję! Już czuję się znacznie lepiej. Mam nadzieję, że szybko wyjdę ze szpitala już na dobre, bo widzę wiele nowych, ciekawych przepisów do wypróbowania :-D Sama też mam jeszcze sporo przepisów, których chyba nie sposób wykorzystać przez lata.. bo wciąż pojawiają się nowości... Postaram się po powrocie zamieścić choć kilka na Smacznym. Basiu pozdrawiam ciepło i życzę miłego dnia! I jeszcze raz dziękuję za zrozumienie :) Cytuj
asiek Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2010 Jestem pod wrazeniem tego ciasta wiec zabrałam sie za pieczenie , placek juz sie piecze a mase zaraz bede robic jak sprobuje dam znac :grin: Cytuj
Kaliope Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2010 Asiek czekam z niecierpliwością na Twoje wrażenia i mam nadzieję, że ciasto smakowało :grin: Dzięki, że skorzystałaś z mojego przepisu. Pozdrawiam! Cytuj
Basia K Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2011 Nie upiekłam wtedy tego ciasta,ale w tym roku właśnie je wybrałam jako jedno z ciast na Święta. Zrobię jednak według wskazówek Kingi,jako że pierwszy raz je będe robic i nie wiem czy chciałabym coś zmienic. Proszę jedynie o odpowiedź-mam gotową mleko gotowane w puszce 390 g.Wystarczy do kostki masła (200 g)? Cytuj
Kaliope Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2011 Droga Basiu, bardzo się cieszę, że upieczesz właśnie to ciasto. Co do mleka w puszcze - myślę, że w zupełności wystarczy :) Powodzenia w pieczeniu i trzymam kciuki, aby smakowało :) Pozdrawiam serdecznie! Cytuj
Basia K Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2011 Ciasto już upieczone,nie ma przy nim zbyt wiele pracy,co ważne w tej przedświątecznej gonitwie ;) Dżem użyłam jeżynowy,a do piany zamiast mąki ziemniaczanej dodałam kisiel cytrynowy. Degustacja dopiero jutro :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2011 Basiu życzę smacznego i przede wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT w gronie najbliższych :) Pozdrawiam cieplutko! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.