Skocz do zawartości

Ciasto Orzechowe Z Kremem Karmelowym I Czekoladą


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Basiu Droga!!! Odpisuję dopiero teraz, ponieważ w weekend miałam zajęcia na studiach doktoranckich i wróciłam dopiero wczoraj przed północą. Ogromnie się cieszę, że spodobał Ci się ten przepis :D Dziękuję za miłe słowa! Co do mąki bezglutenowej, to myślę, że nie wpłynie za bardzo na smak ciasta, a przynajmniej nie powinna go zmienić na tyle, by ciasto nie było smaczne. Mam dwie siostry na diecie bezglutenowej... od dzieciństwa chorują na fenyloketonurię.. moja Mama zawsze na święta piekła dla sióstr specjalne ciasta, tzn. z mąki, którą toleruje ich organizm. Mam sporą literaturę na ten temat i bardzo dużo książek kulinarnych z przepisami na dania dla osób na diecie bezglutenowej. Jeśli chcesz, mogę zajrzeć i wybrać jakieś specjały na święta i wówczas przepisy podam Ci na prywatną pocztę :) Basiu to żaden dla mnie problem!!! Serdecznie Cię tymczasem pozdrawiam i jszcze raz dziękuję za zainteresowanie ciastem zaproponowanym przeze mnie :) P.S. Wielka to dla mnie radość, że chcesz uraczyć swoich gości właśnie tym wypiekiem :) Mam nadzieję, że spełni Twoje oczekiwania!

  • Odpowiedzi 29
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Kinga,bardzo byłabym Ci wdzięczna za nadesłanie paru przepisów dla bezglutenowców,bo najczęściej wtedy piekę albo jakiś sernik bez ciasta (czyli bez mąki),albo bezy :/ A tak,zaskoczyłabym gości czymś nowym. P.S.Mam nadzieję,że wyjdzie mi równie wspaniałe jak Tobie.Pozdrawiam Cię gorąco.

Opublikowano

Alu niezmiernie cieszy mnie to, że ciasto będzie gościło na Twoim świątecznym stole!! Mam nadzieję, że spełni Twoje oczekiwania i będzie smakować rodzinie :-( Miłego dnia!

Kingo,z pewnością podzielę się z tobą wrażeniami,bo zrobię twoje ciasto na święta,na pewno :-D milego dnia i pozdrawiam :D

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kaliope

Ciasto jest smaczne, tylko mam taki niedosyt ponieważ uważam że spód ciasta jest za ciężki powinien być inny np. orzechowy piernikowy albo biszkoptowy. :)

Reszta okej

Stawiam czwóreczkę

POZDRAWIAM

post-6127-1260720693_thumb.jpg

Opublikowano

Tereniu przykre to jest że niewiadomo czy Kaliope - Kinga będzie razem z nami na święta i dlatego odpowiadam za nią. Dziękuję Tobie bardzo za wypróbowanie ciasta i za ocenę. Uważam że spód ciasta każdy może upiec sobie według własnego życzenia. Pozdrawiam

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Basiu Kochana przykro mi, że nie mogłam odpisać i wysłać Tobie przepisów dla osób na diecie bezglutenowej. Widzisz, dzień po tym jak napisałaś, musiałam niespodziewanie iść do szpitala i spędziłam w nim 3 tygodnie. Teraz jestem w domu tylko na święta i w niedzielę wracam do szpitala jeszcze na 2-3 tygodnie. Przepraszam, że tak to wyszło. Mam jednak nadzieję, że kiedyś upieczesz to ciasto i będzie Ci smakowało. Teresko Twój wypiek wspaniale się prezentuje! Dziękuję za wypróbowanie przepisu.. a co do spodu ciasta, to myślę, że rzeczywiście biszkoptowe byłoby lżejsze i może bardziej odpowiednie dla tego ciasta... niemniej mojej rodzince smakowało w wersji, jaką podałam w przepisie. To rzecz gustu. Halinko Droga, Tobie również bardzo dziękuję, że odpowiedziałaś w moim imieniu. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę spokojnych i przede wszystkim zdrowych świąt!

Opublikowano

Kinguś,kochana...mną się nie przejmuj.Myśl przede wszystkim o sobie i powrocie do zdrowia,czego Ci z całego serca życzę. Jeszcze sporo okazji do pieczenia przed nami,a wtedy będę czekac na Twoje na pewno wspaniałe przepisy. Plany się zmieniły i to my pojechaliśmy w gości,odpadło mi więc gotowanie i pieczenie większej ilości potraw.Upiekłam jedynie "piernik-kwiatek",który na naszym świątecznym stole jest co roku. Pozdrawiam Cię serdecznie i jeszcze raz zdrówka życzę :*

Opublikowano

Basiu bardzo Ci dziękuję! Już czuję się znacznie lepiej. Mam nadzieję, że szybko wyjdę ze szpitala już na dobre, bo widzę wiele nowych, ciekawych przepisów do wypróbowania :-D Sama też mam jeszcze sporo przepisów, których chyba nie sposób wykorzystać przez lata.. bo wciąż pojawiają się nowości... Postaram się po powrocie zamieścić choć kilka na Smacznym. Basiu pozdrawiam ciepło i życzę miłego dnia! I jeszcze raz dziękuję za zrozumienie :)

  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Asiek czekam z niecierpliwością na Twoje wrażenia i mam nadzieję, że ciasto smakowało :grin: Dzięki, że skorzystałaś z mojego przepisu. Pozdrawiam!

  • 1 rok później...
Opublikowano

Nie upiekłam wtedy tego ciasta,ale w tym roku właśnie je wybrałam jako jedno z ciast na Święta. Zrobię jednak według wskazówek Kingi,jako że pierwszy raz je będe robic i nie wiem czy chciałabym coś zmienic. Proszę jedynie o odpowiedź-mam gotową mleko gotowane w puszce 390 g.Wystarczy do kostki masła (200 g)?

Opublikowano

Droga Basiu, bardzo się cieszę, że upieczesz właśnie to ciasto. Co do mleka w puszcze - myślę, że w zupełności wystarczy :) Powodzenia w pieczeniu i trzymam kciuki, aby smakowało :) Pozdrawiam serdecznie!

Opublikowano

Ciasto już upieczone,nie ma przy nim zbyt wiele pracy,co ważne w tej przedświątecznej gonitwie ;) Dżem użyłam jeżynowy,a do piany zamiast mąki ziemniaczanej dodałam kisiel cytrynowy. Degustacja dopiero jutro :)

Opublikowano

Basiu życzę smacznego i przede wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT w gronie najbliższych :) Pozdrawiam cieplutko!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.