djsimo Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 Rybę jeść trzeba często! Ryba jest zdrowa i dobra na wszystko :D Tak się przynajmniej reklamował w TV pan Rybka :) A ja wcale nie uważam ażeby było inaczej, ryby jeść trzeba. Pierwszą rybką, która idzie pod nóż będzie pstrąg - a dokładniej filety z pstrąga. Czas przygotowania i upieczenia w piekarniku sądzę, że nie dłużej niż 40min. Do dzieła. Składniki: -1 filet z pstrąga [na 1 os] -1 marchewka -1 pietruszka korzeń -1 czerwona cebula -1-2 cytryny -świerze zioła : koperek oraz bazylia -1-2 łyżeczki masła -sól, pieprz ponadto: folia aluminiowa Przygotowanie: Włączamy piekarnik na 180-2000C. Filety odmrażamy wcześniej jeśli były mrożone, płuczemy pod zimną wodą, osuszamy. Solimy, pieprzymy z obu stron. Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce na średnich oczkach. Cebule kroimy na pół, tniemy w piórka. Zioła rwiemy ręcznie na mniejsze, bądź szatkujemy nożem. Odrywamy kawałek folii alumioniowej o długości zależnej od wielkości fileta, jednak pamiętajmy, żeby rozwinąć więcej, ponieważ rybe będziemy zawijać w "sakiewke" z tejże folii. Kładziemy filet skóra do dołu, na wierzch kładziemy tartą marchewke i pietruszke, cebulę, zioła. Na wierzch można dać, ale nie jest to konieczne 2 platerki cytryny i łyżkę masła. Zawijamy sakiewke w taki sposób aby żadne soki nie wydostały się na zewnątrz, ale zostawiamy troche wolnej przestrzeni w środku. Rybę wkładamy na około 20 min, po tym czasie można sprawdzić czy warzywa i ryba są już gotowe. Jesli nie , to zostawiamy na kolejne 5-10 min. Rybę można podać z frytkami, bądź pieczonymi ziemniakami. Smacznego. Saymon [ --> [LINK NIEAKTUALNY] ] Cytuj
figiel Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2010 Witam ! Przygotowałam w ten sposób filet z dorsza .....skropiłam oliwą i sokiem z cytryny i dodałam pieprz ziołowy .Do tego frytki i surówka z marchewki i jabłka . Bardzo smaczny ,szczerze polecam do wypróbowania .Dodaję ocenę 5 .Dziękuję za przepis . Cytuj
dwukropek Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 jak się przyrządza pstrąga to musi być smaczne. Świetna rybka. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.