djsimo Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 Rybę jeść trzeba często! Ryba jest zdrowa i dobra na wszystko :D Tak się przynajmniej reklamował w TV pan Rybka :) A ja wcale nie uważam ażeby było inaczej, ryby jeść trzeba. Pierwszą rybką, która idzie pod nóż będzie pstrąg - a dokładniej filety z pstrąga. Czas przygotowania i upieczenia w piekarniku sądzę, że nie dłużej niż 40min. Do dzieła. Składniki: -1 filet z pstrąga [na 1 os] -1 marchewka -1 pietruszka korzeń -1 czerwona cebula -1-2 cytryny -świerze zioła : koperek oraz bazylia -1-2 łyżeczki masła -sól, pieprz ponadto: folia aluminiowa Przygotowanie: Włączamy piekarnik na 180-2000C. Filety odmrażamy wcześniej jeśli były mrożone, płuczemy pod zimną wodą, osuszamy. Solimy, pieprzymy z obu stron. Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce na średnich oczkach. Cebule kroimy na pół, tniemy w piórka. Zioła rwiemy ręcznie na mniejsze, bądź szatkujemy nożem. Odrywamy kawałek folii alumioniowej o długości zależnej od wielkości fileta, jednak pamiętajmy, żeby rozwinąć więcej, ponieważ rybe będziemy zawijać w "sakiewke" z tejże folii. Kładziemy filet skóra do dołu, na wierzch kładziemy tartą marchewke i pietruszke, cebulę, zioła. Na wierzch można dać, ale nie jest to konieczne 2 platerki cytryny i łyżkę masła. Zawijamy sakiewke w taki sposób aby żadne soki nie wydostały się na zewnątrz, ale zostawiamy troche wolnej przestrzeni w środku. Rybę wkładamy na około 20 min, po tym czasie można sprawdzić czy warzywa i ryba są już gotowe. Jesli nie , to zostawiamy na kolejne 5-10 min. Rybę można podać z frytkami, bądź pieczonymi ziemniakami. Smacznego. Saymon [ --> [LINK NIEAKTUALNY] ] Cytuj
figiel Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2010 Witam ! Przygotowałam w ten sposób filet z dorsza .....skropiłam oliwą i sokiem z cytryny i dodałam pieprz ziołowy .Do tego frytki i surówka z marchewki i jabłka . Bardzo smaczny ,szczerze polecam do wypróbowania .Dodaję ocenę 5 .Dziękuję za przepis . Cytuj
dwukropek Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 jak się przyrządza pstrąga to musi być smaczne. Świetna rybka. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi