djsimo Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Przepis wymysliłem sam, wzorując się na kilku innych przepisach znalezionych gdzieś w internecie. Co będzie potrzebne: -1l wywaru [użyłem kostki rosołowej] -1 brokuł -2 cebule -2-3 ząbki czosnku -ptysi groszek -250ml śmietany 18% albo 30% -sól, pieprz, olej/oliwa z oliwek [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Wykonanie: Przygotowanie nie sprawia żadnych trudności, ogólnie można ją już zjeść po 30 min, jeśli wszystkie składniki mamy pod ręką. Najpierw gotujemy brokul [dzielimy na mniejsze różyczki], w wodzie, chociaż można go ugotować razem z wywarem. Czas gotowania, to zaleznie od wielkości, 15-25min. W międzyczasie, obieramy i kroimy w piórka cebule. Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Jak się zrumieni, odkładamy na bok i czekamy na brokuły, ktore powinny sie ugotować tak na wpół. Nie za miękkie, nie za twarde. Żeby wszystko nabrało ostatecznego kształtu i smaku, musimy to połączyć w jedną całość. Brokuł, dzielimy na różyczki i wrzucamy do blendera, szybko rozdrabniamy, dorzucamy cebulę, czosnek pokrojony w kosteczke [można pominąć]. Miksujemy na papkę, w międzyczasie dolewamy nasz wywar. Po zmiksowaniu na odpowiadającą nam konsystencję dolewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Oscypek [można użyć dowolnie innego sera] trzemy na tarce na małych oczkach. Podajemy na ciepło , tuż przed podaniem posypać groszkiem ptysim oraz startym serem. Smacznego. Saymon [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ --> [LINK NIEAKTUALNY] ] Cytuj
jazzu Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Bardzo fajny przepis, uwielbiam takie zupy, na pewno wypróbuje przy najbliższej okazji. Ja bym tylko zastąpił ptysiowy groszek czosnkowymi grzaneczkami :-D Pozdrawiam Cytuj
martini1 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 witam. wlasnie zrobilam ten przepis, tylko dodalam jeszcze groszek zielony (2 puszki) i nie dolewalam juz smietany. krem wyszedl gesty i pyszny. bardzo syty. do tego zrobilam grzanki z chleba razowego - naprawde pycha! polecam!! pozdrawiam Cytuj
KiBolek Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 przepis fajny, robię podobną zupę, tylko ja nie używam śmietany. Często zamiast groszku ptysiowego wrzucam zieloną paprykę pokrojoną w drobną kostkę-żeby coś chrupało. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi