AlCIA111 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Z innego forum Kebab drobiowy z warzywami - sałatka (duża porcja) Składniki: - pierś z kurczaka - przyprawa Gyros - warzywa: pomidor, kawałek ogórka, trochę cebuli i kapusta pekińska Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie Gyros i wstawiamy do lodówki na jakiś czas. Warzywa kroimy na większe lub mniejsze kawałki (jak kto lubi). Smażymy mięsko (oczywiście bez tłuszczu) na teflonie. Następnie łączymy mięsko z warzywami oraz sosem i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Sos czosnkowy Składniki: - mały jogurt naturalny - łyżka musztardy - szczypta soli i pieprzu - odrobina octu - pół łyżeczki czosnku granulowanego - pół łyżeczki przyprawy Tzatziki Sposób przygotowania: Łączymy wszystkie składniki, a następnie dokładnie mieszamy. Dla uzyskania gęstszego sosu, można go ubić mikserem. Od autora Przepis ten opracowałem na swoje potrzeby, jednakże można dowolnie zmieniać proporcje i składniki (wybierajcie tylko te dozwolone w diecie!). Bardzo lubię prawdziwy kebab, a ta "sałatka" z powodzeniem mi go zastępuje. Życzę smacznego! Cytuj
AlCIA111 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Z innego forum Dorsz w pomidorach z pieczarkami Składniki: •500 g pomidorów •1 cebula •2 ząbki czosnku •200 g pieczarek •4 filety z dorsza (150 g / sztuka) •2 łyżki soku z cytryny •1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano i kilka liści bazylii •150 g jogurtu •odrobina soli, biały pieprz do smaku Sposób przygotowania: •Pokroić pomidory, cebulę oraz czosnek w drobną kostkę, pieczarki w plastry •Filety rybne skropić sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem oraz solą •Cebulę, czosnek oraz oregano poddusić dodać pomidory oraz grzyby, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do blaszki do pieczenia •Na warzywach położyć filety, posmarować jogurtem, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec na środkowej szynie w temperaturze 200 C przez ok. 20 minut. Dekorować bazylią. wszystko dusi sie na oliwie a wszedzie tam gdzie jest jogurt w oryginale byla smietana, jak wiecie gdzie dostac smietanę light to dajcie znac NAPOLEONKA dozwolona na PP i PW CIASTO 3 lyzki otrab owsianych 1 lyzka skrobii kukurydzianej 2 lyzki slodzika 1 lyzka mleka w proszku 2 jajka 6 lyzek serka homo lub gestego jogurtu nat 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1/4 lyzeczki sody pol lyzeczki zapachu pomaranczowego Wszystkie skladniki wymieszac. Wylac na blaszke wylozona papierem do pieczenia. Piec 25 min w 180C. Przeciac w polowie. Po upieczeniu bylo miekkie wiec dosuszylam jeszcze na samej kratce 15min w 120C na chrupiaco. KREM 1/2l mleka 3 zoltka 2 lyzki slodzika (mozna dac wiecej, bo troche malo slodkie) 2 lyzki skrobii kuku 2 lyzki zelatyny zapach waniliowy Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Mleko zagotowac, dodac zelatyne i wymieszac do rozpuszczenia. Reszte produktow wymieszac w miseczce, wlac do mleka i gotowac na wolnym ogniu ciagle mieszajac do zagotowania. Schlodzic. Gdy masa zacznie tezec przelozyc ciasto. Posypac slodzikiem. Odstawic do lodowki do stezenia. Sałatka krabowa z warzywami 8 paluszków krabowych 1 pomidor 2 jajka 1 papryka 1 brokuł 1 czerwona cebula Brokuł, jajka ugotować, wszystko pokroić na kawałeczki, włożyć do salaterki pokropić cytryną. Ja dodaje sos z jogurtu naturalnego z czosnkiem i pieprzem cytrynowym Cytuj
AlCIA111 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Z innego forum FLATBREADS 6 lyzek zmielonych otrebow (jakims cudem z otrebow wychodzi o wiele wiecej lyzek maki), dalam 3 owsianej i 3 sojowej 6 lyzek serka homogenizowanego lub gestego jogurtu (do gestosci, mozna dac troche mniej) szczypta soli morskiej gruboziarnistej pol lyzeczki proszku do pieczenia lub sody Zagniesc ciasto, odstawic na 5 minut. Formowac male placki, smazyc na rozgrzanej patelni bez tluszczu. Ja swoje ponacinalam wewnatrz i smazylam na patelni grilowej. wyszly chrupiace, jak chrupkie pieczywo. Załączone zdjęcia flatbreads.jpg (72,5 KB, 112 załadowań) Szpinak w sosie serowym Rozmrażamy szpinak w garnku (najlepiej liściasty - robi taki m.in Hortex), do gorącego wrzucamy serek wiejski i podgrzewamy mieszając aż kulki się rozpuszczą. Doprawiamy do smaku - ja daję samą sól albo sól i czosnek. Udka czosnkowo-paprykowe. Udka (ja zazwyczaj robię same pałki) solimy, układamy w dużym garnku lub naczyniu żaroogpornym. Wyciskamy czosnek i smarujemy nim udka - im więcej tym lepiej obficie posypujemy ostrą papryką. Dusimy albo pieczemy ok. godziny. Smaczniejsze są upieczone, ale wtedy zbyt kusząca jest chrupiąca skórka Skórka z uduszonych bez żalu ląduje w śmietniku. Mielone w sosie serowym. Mięso mielone drobiowe (ok. pół kg) wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, solimy i dusimy ok. 10-15 minut mieszając co jakiś czas. Wrzucamy sere4k wiejski i mieszamy aż kulki się rozpuszczą. Doprawiamy bazylią i papryką - ja preferuję ostrą. Wersja P+W: Do mięsa wkrajamy pomidora (ewentulnie może być z puszki). Dużą paprykę przekrajamy na pół i nadziewamy mięskiem. Do piekarnika na ok pół godziny, aż papryka lekko zmięknie. Cytuj
AlCIA111 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 Z przepisów Dukana Mini babeczki z wędzonym łososiem Składniki na ok. 50 szt czas przygotowania 25 minut Czas pieczenia 20 min Składniki: Ciasto: 4 łyżki stołowe otrąb owsianych, 2 łyżki stołowe otrąb pszennych 1/2 torebki proszku do pieczenia 3 łyzki stołowe beztłuszczowego białego serka 3 całej jaja + 1 białko 1 łyżeczka aromaty z gorzkich migdałów Sól, pieprz Przybranie: 100 g beztłuszczowego białego sera Świeże zioła lub szczypiorek 2 duże plastry wędzonego łososia Sól, pieprz Piekarnik nagrzać do tem 210 stop. W misce wymieszać składniki ciasta. Wylać do silikonowej formy ? mini babeczki. Piec 20 min. Czas jest uzależniony od naszego piekarnika, trzeba pilnować, aby ciasto się nie spaliło. W miseczce dobrze wymieszać składniki na przybranie, przyprawić. Umieścić przybranie małą łyżeczką na wystudzonych babeczkach. Łososia pokroić na małe kawałki i umieścić na masie. Ozdobić ziołami. Zamiast łososia można użyć kawioru a masę z serków zastąpić musem z tuńczyka, łososia lub wędzonego tofu. Cytuj
AlCIA111 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 Z przepisów Dukana II wydanie Przekładaniec ogórkowo – łososiowy Porcja dla 6 osób Czas przygotowania 15 min Składniki: 1 ogórek, 180 g wędzonego łososia, 50 g twarożku lub białego sera beztłuszczowego, 3 gałązki tymianku, 1 mały słoiczek kawioru z łososia Sól, pieprz Ogórka pokroić na 10 cm części a następnie każdą część w cienkie paseczki. Lekko posolić. Plastry łososia podzielić na 3 części każdą doprawić do smaku pieprzem. Zrobić 6 przekładańców, układając kolejno warstwy: plaster ogórka, serek, łosoś, serek nakoniec ogórek. Posypać tymiankiem. Udekorować kawiorem i schłodzić przed podaniem Cytuj
sniezynkaa1869 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 Ja zrobiłam Czekoladowy kremik bardzo podobny w smaku do takich kremów czekoladowych bezfirmowych :) coś w stylu też serka homo czekoladowego :D Więc: 1 żołtko 1 łyżeczka kakao odtłuszczone 2 łyżki słodzika w proszku(najlepiej) troszkę wody (ociupinka) Mieszamy delikatnie składniki, aż do uzyskania gładkiej masy i dodajemy serek homo tak z 75g - ja dodaje Turek Light - śmietankowy (jest lekko solony i to daje lepsiejszy smak wg mnie) tyle, że ma 5% tłuszczu, ale raz na jakiś czas można :mrgreen: i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.. PYCHOTAAAA!!!! Na takie napady na słodkie żarcie Rewelacja !!!! Cytuj
Olinka Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2010 Sałatka warzywno-kurczakowa z protomajonezem P+W Składniki: * Brokuły (mała główka); * 2-3 pomodorki; * 2 jajka; * pierś z kurczaka duszona lub grillowana; * protomajonez do smaku (czasem robię sos czosnkowy); * przyprawy wg uznania przygotowanie: Brokuły i pierś z kurczaka ugotowałam na parze, pomidorki sparzyłam wrzatkiem i zdjęłam skórkę, jajka ugotowałam na twardo. Pomidorki i jajka pokroiłam na mniejsze cząstki, brokuła na różyczki, kurczaka w paseczki. Wszystko ładnie poukładałam w pojemniczku i na koniec polałam sosem protomajonezowym. Zrobiłam danie na wieczór więc calość ładnie się przegryzła. Danie jest dobre do zabrania do pracy (wersja bez czosnku) lub na przyjęcie. Życzę smacznego! Cytuj
Magda :) Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2010 Sałatka warzywno-kurczakowa z protomajonezem P+W Składniki: * Brokuły (mała główka); * 2-3 pomodorki; * 2 jajka; * pierś z kurczaka duszona lub grillowana; * protomajonez do smaku (czasem robię sos czosnkowy); * przyprawy wg uznania przygotowanie: Brokuły i pierś z kurczaka ugotowałam na parze, pomidorki sparzyłam wrzatkiem i zdjęłam skórkę, jajka ugotowałam na twardo. Pomidorki i jajka pokroiłam na mniejsze cząstki, brokuła na różyczki, kurczaka w paseczki. Wszystko ładnie poukładałam w pojemniczku i na koniec polałam sosem protomajonezowym. Zrobiłam danie na wieczór więc calość ładnie się przegryzła. Danie jest dobre do zabrania do pracy (wersja bez czosnku) lub na przyjęcie. Życzę smacznego! Robię podobne sałatki, tylko piers podsmazam w przyprawie do gyrosa - podlewajac woda od czasu do czasu(bez tłuszczu), zamias majonezu daję serek wiejski light, a pozostałe składniki - to tzw. przegląd tygodnia :D Co pod rękę wpadnie;) także polecam :? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.