Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

składniki: półtora opakowania makaronu lasagne kilogram startego sera (w supermarketach są takie paczkowane, ja je zawsze kupuje) sos: puszka pomidorów dwie cebule, ząbek czosnku przecier pomidorowy półtora kilo mięsa mielonego wołowo-wieprzowego zioła prowansalskie sól pieprz jak zrobić sos: Na tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. mięso dodać do cebuli, podsmażyć. dodać pomidory i przecier. wszystkie składniki dusić, podlewając wodą w razie potrzeby. Pod koniec duszenia dodać przyprawy. jak robimy lasagne: formę wykładamy folią, smarujemy tłuszczem. układamy warstwami naprzemian: płat lasagne ,sos, starty ser i znowu... na samą górę dajemy sos i posypujemy go serem. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku w temp. ok. 200 st.

Opublikowano

Wow https://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif

Ciekawie zapowiadający się przepis, na pewno skorzystam 8) .

Witam kolejną Forumowiczkę Smacznego, i dziękuje za nowe przepisy.

A tak w ogóle to skorzystam z okazji i podziękuje wszystkim Forumowiczom za takie wspaniałe i niepowtarzalne przepisy.

Bardzo się cieszę, że chcecie się mini z nami wszystkimi podzielić, naprawdę przepisy są świetne.

Niestety ze względu na brak czasu wypróbowałam tylko część z nich, ale obiecuję że to się zmieni,

teraz zbliżają się wakacje, to może coś 'podgonię' :D .

Pozdrawiam :D

Dorota

  • 1 miesiąc temu...
  • 5 lat później...
Opublikowano

bardzo dużo tego sera w tym przepisie a brakuje mi tutaj sosu beszamelowego ja robię lasagne inaczej, naczynie do zapiekania nacieram masłem, układam warstwę płatów, sos z mięsem, sos beszamelowy i tak dalej... na sam koniec dodaję ser który posypuję ziołami (bazylia, trochę oregano) i zapiekam

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

bardzo dobre :mrgreen: pycha! super przepis, ale jeśli ktoś nie ma czasu przygotowywać sam takich pyszności to proponuję gotowe dania z LOT Catering, mają pyszną Lasagne i wszystko z naturalnych składników, ręcznie robione :wink: ja jadłem i teraz już będę kupował. Polecam!

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

A no właśnie co do tego sosu beszamelowego, podobno można zrobić bez tylko wtedy trzeba podgotować makaron wcześniej a jeśli używamy to nie. Co Wy o tym stwierdzeniu myślicie?

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ameba ja robie czesto lasagne i nigdy wczesniej nie gotuje makaronu :) po ok 35-40 min w piekarniku jest miekki, nie musisz koniecznie robic dodatkowego sosu beszamelowego jesli nie lubisz np.

robie dzis lasagne tylko z sosem bolognese. :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.