winiusia Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 Chciałabym wszystkich zachęcić do rezygnacji z margaryny zarówno do smarowania jak i do pieczenia, jest to najgorszy z możliwych tłuszczów. Są w nich Tłuszcze trans( utwardzone oleje roślinne), bardzo niebezpieczny składnik produktu. Jest ich pełno w naszym pożywieniu, powodują wyjątkowo szybkie przybieranie na wadze, przyczyniają się do miażdżycy, od dawna mają opinię wroga serca. Szkodliwość tłuszczów trans wynika m.in. ze struktury chemicznej, która utrudnia ich rozkład i usuwanie z krwi (mają dużo czasu, by osiąść na ścianach tętnic). Dlatego amerykańscy dietetycy zalecają, by wyeliminować je z menu albo przynajmniej bardzo ograniczyć spożycie produktów, które je zawierają. Na internecie jest wiele informacji na ten temat, warto sobie poczytać na ten temat. Robiono badania na zwierzetach, podawano im produkty na tłuszczach trans- szczury stały się mniej inteligentne a biedne koczkodany strasznie spuchły, w przeciwieństwie do ich towarzyszy, który nie jadali takich tłuszczy. W gotowej żywności jest bardzo wiele takich tłuszczy, głównie w fast-foodach, gotowych wypiekach etc. Producenci chętnie je stosują ponieważ są o wiele tańsze, w przemyśle cukierniczym są chętnie dodawane ponieważ wypieki na margarynach dłużej utrzymują swoja świeżość. Proponuje zapoznać się z poniższymi linkami i podzielcie się swoimi opiniami na ten temat: https://www.menshealth.pl/dieta/Tluszcze-tr...bojca-3658.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.