Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam cieplutko :-(

Dostałam "błogosławieństwo" w sprawie założenia tego tematu. Proponuję więc, aby przyjąć taka zasadę: JADŁOSPIS NA JEDEN DZIEŃ = JEDEN POST z informacją "Faza P" lub "Faza P+W"

Mam nadzieję, że nasze Protal Menu pomoże nam w osiągnięciu sukcesu!

Zaczynam:

FAZA P

I i II śniadanie: (w godzinach 8-12)

Kawa z chudym mlekiem, herbata

Jogurt naturalny

serek wiejski light z 1 łyżeczką chrzanu

Wędzona pierś z kurczaka

1/2 makreli

Obiad: (po godz 16tej)

Podudzie z indyka w ziołach prowansalskich i occie balsmaicznym upieczone w rękawie,

2 jajka sadzone

sos z jogurtu naturalnego z czosnkiem i 1/2 korniszona

Kolacja: (po 20tej)

1 "szaszłyk" z łososia wędzonego z ananasem (ale BEZ ananasa :-D )

Baaaaardzo dużo herbaty miętowej i wody mineralnej.

SMACZNEGO!!

  • Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Moje wczorajsze menu (wersja bezgrzeszna)

FAZA P

I Śniadanie:

otrębianka

II Śniadanie:

sałatka surimi (serek wiejski 3% + paluszki surimi + szczypior)

Obiad:

grillowana pierś z kurczaka w przyprawach

Deser:

serek homogenizowany z Lidla + 3 krople słodzika + cynamon

Podwieczorek:

twaróg ze szczypiorem

Kolacja:

3 jaja faszerowane z tuńczykiem (ugotowane jaja przekrajamy na pół, wydrążamy żółtka, mieszamy je z tuńczykiem i 2l. serka homogenizowanego z Lidla, dodajemy szczypior, przyprawiamy i zapychamy dziury po żółtkach)

Opublikowano

FAZA P

I Śniadanie

placuszki otrębowe z przyprawą korzenną

II Śniadanie

śledzik w śmietanie (kroję śledzia w paski 1cm, przekładam plastrami cebuli, po kilku godzinach dodaję serek homogenizowany + jogurt nat., przyprawiam)

Obiad

roladki z piersi kurczaka z ogórkiem korniszonem (po 1/4 ogórka do każdej roladki)

Podwieczorek

galareta z piersi kurczaka z natką pietruszki (pierś pokrojona w maleńką kosteczkę, pietruszkę dodajemy na końcu gotowania)

Kolacja

2 jaja smażone + 2 plastry łososia wędzonego

Opublikowano

FAZA P - dzień leniwca :-(

I Śniadanie

otrębianka - standardowo

II Śniadanie

serek wiejski (np. z cynamonem lub ze szczypiorem)

Obiad

ryba pieczona w folii aluminiowej z ziołami

Deser

jogurt naturalny (np. z cynamonem lub ze szczypiorem)

Podwieczorek

makrela wędzona

Kolacja

omlet

Opublikowano

Śniadanie Otrębianka Drugie śniadanie Sałatka z tuńczyka ( Tuńczyk w sosie własnym, cebulka drobno posiekana, korniszon drobno pokrojony, serek wiejski i odrobina jogurtu naturalnego, przyprawy wedle uznania) Obiad Pierś z kurczaka, rozbita, obficie popieprzona. Podwieczorek Jajecznica ze szczypiorkiem Kolacja Pulpety drobiowe. Zjadam razem z wodą, w której gotowałam. Wypić przynajmniej 1,5 wody

Opublikowano

FAZA P

Śniadanie: placuszki (otręby, serek,jajko z tymiankiem i oregano)

Drugie śniadanie: kurczak pieczony (pokrojony w kosteczkę), korniszon, serek ligh wiejski z piątnicy)

Obiad:(w pracy jak drugie śniadanie)

Podwieczorek: pół makreli wędzonej.

Kolacja: jajecznica z 3 jajek

do picia woda i 2 kawy.

Opublikowano

Faza P

Śniadanie :

- serek wiejski ligth z tuńczykiem dwoma jajkami i pól ogórka konserwowego

w trakcie pracy :

- jogurt z otrębami, słodzikiem i cynamonem - to już nałóg

Obiad :

Placuszki : drobno pokrojone piersi z kurczaka, otręby, 2 jajka i łyżka jogurtu + przyprawy, jadłam z odrobiną musztardy

Koacja

serek wiejski ze szczypiorkiem, kilka plastrów łososia wędzonego i dwa plasterki wędliny, wszystko układam obok siebie na talerzu i tak mi smakuje :-(

W przypadku napadu na słodkie zajadam mleko w proszku a potem mam wyrzuty sumienia :-D

No i duuuuuzo płynów.

Opublikowano

FAZA P

Śniadanie

Herbata,Kawa z mlekiem

serek wiejski 3%

łosoś wędzony z anasem(znów bez ananska) ale z chrzanem,

3 plasterki szynki z indyka,

Obiad:

Łosoś gillowany z estragonem i do tego sos z jogurtu i chrzanu

Kolacja

Placuszki otrębowe (nareszcie) z czosnkiem granulowanym

2 pasterki pieczeni z indyka

1 kg mielonego mięsa z indyka

2 jajka

czosnek (może być suszony)

majeranek (lub inne zioła jeśli ktoś lubi)

odrobina soli, pieprz

Mięsko z tymi wszystkimi dodatkami zwyczajnie wyrabiam mikserem. Jest dosyć trudne do uformowania, więc jakoś tam zrobiłam z 1/2 porcji coś w rodzaju walca [E] i wrzuciłam do rękawa foliowego i dopiero do wąskiej foremki. To piekłam ok. 1 godzinę w temp ok. 200 st.

Resztę mięsa przeznaczyłam na tzw. kotlety mielone usmażone na grillowej patelni.

Opublikowano

Faza P

Śniadanie

Herbata z mlekiem,

2 placuszki otrębowe-czosnkowe

kefir chudy

2 jajka na twardo

2 plastry "salcesonu drobiowego" (pokrojona szynka z indyka w galaretce)

Obiad:

Kotlety mielone z indyka wg. przepisu wyżej.

Sos z jogurtu szczypiorku i koperku

Kolacja

Wędzony karmazyn

Duuużo zielonej herbaty i mięty, woda mineralna.

Opublikowano

Menu B

Śniadanie: omlet z szynką drobiową i zieloną pieteuszką, herbata zielona z pigwą

Drugie śniadanie: tatar wołowy (Biedronka) z dodatkami wg upodobania, ja lubię z jajami przepiórczymi, korniszonem, sosem sojowym,cebulką i pieczarka z octu,

Obiad:pstrąg z folii z estragonem, twarożek z pietruszką i pieprzem cytrynowym

Podwieczorek:sernik Jusi i kawka, czasem na sernik kładę pierzynkę z homo waniliowego, jak mam chcicę na mega słodkie,

Kolacja: udka z grilla kurzęce, maślanka light

Menu B

Śniadanie: Kawa z mlekiem, serek homo bez smaku z ziołami, pastrami wołowe

Drugie sniadanie: jajka na twardo pod plastrami łososia z pierzynką z jougurtu z zielona pietruszką

Obiad: Mielone indycze z blachy, sos chrzanowy z jogurtu,

Podwieczorek: dojadamy sernik Jusi : ) albo deser waliniowy a la budyń

Kolacja: makrela wędzona, twarożek domowy piątnica

Menu B

Śniadanie: Owsianka lub jogurt ze spażonymi otrębami, herbata zielona z opuncją

Drugie Śniadanie: Pasta jajeczno - serowa z rzeżuchą - warto ją wysiac, bo daje wspaniały smak protalowym daniom

Obiad: Watróbka drobiowa z octem malinowym (kupiony w Piotrze i Pawle),

Podwieczorek: Śledzie z zalewy octowej z jogurtem, (trochę je płuczę, bo teraz ostre smaki są dla mnie za ostre)

Kolacja: Mięso z pałki indyczej gotowanej lub z grilla z sosem musztardowym z jogurtu

Menu B

Śniadanie: Placuszki otrębowe, Herbata miętowa

Drugie Śniadanie: Indyk w galarecie, wiem, że to trochę roboty poprzedniego wieczora, ale warto zjeśc czasem coś innego, jogurt

Obiad: Pierś z grilla z sosem myśliwskim jogurtowym,

Podwieczorek : Parówki cielęce light, kefir

Kolacja: Jajecznica na parze z łososiem wędzonym, ja osobiście wolę go dodac na koniec ze szczypiorkiem, bo gotowany przestaje byc wędzony :-(

Szczerze się przyznam, że podwieczorek jem razem z obiadem, bo doba za krótka, a wtedy mam największy apetyt :-D

Opublikowano

Faza P+W

Śniadanie:

Serek wiejski 3% z pomidorem, papryką i cebulą.

Placki otrębowe

Kawa/hebata z mlekiem

Obiad

Zupa na udku obdartym ze skóry z warzywami (marchew, pietruszka, seler, por, piczrki, kalafior) Pyyyyyyycha! do tego to udko.

Kolacja

Tatar (z Biedronki) z dodatkiem żółtka, korniszona, cebulki i marynowanych grzybów.

Cały czas woda, herbaty ziołowe, zielona itd.

Opublikowano

Faza P+W

Śniadanie

Kabanosy drobiowy na gorąco, pomidor, ogórek, serek wiejski.

"Pieczywo chrupkie" z otrębów (bo takie wyszło: zmielone otręby i troche całych, woda, drożdże - próbowałam upiec chlebek heheheh, ale na prawdę nie złe to wyszło, będę ulepszać jeszcze)

Obiad

Pierś kurczaka grillowana

Sałatka z lodowej, pomidora, ogórka, czewonej cebuli + sos do sałatek Knorr na samej wodzie.

Kolacja

Zupa jarzynowa na udku (jw.)

Opublikowano

Faza P

Śniadanie

Kawa/herbata z mlekiem

Serek wiejski, kilka plastrów szynki drobiowej

chlebek otrębowy

Obiad

Placki z piersi (pierś drobniutko pokrojona, do tego jajko, odrobina mąki kukurydzianej, majereanek, czosnek, soł, pieprz, usmażone na teflonie) z sosem pomidorowym (na kostce warzywnej, zmiksowane pomidory z puszki z ziołami i łyżeczka serka chudego.)

Kolacja

jajecznica na szynce drobiowej

Opublikowano

Faza P

Śniadanie

Herbata, jogurt 1%

KANAPKI!!!!! z polędwicą z indyka

Kanapki z Chleba otrębowego:

paczka otrębów owsianych (chyba 15 dag) do tego 3 łyżki pszennych, do tego 5 dag drożdży rozbełtane w ciepłej wodzie z mlekiem (1 szkl płynu) - wymieszać, przykryć, odstawić na jakieś 30 min w ciepłe miejsce. Piekłam w dwóch malutkich foremkach aluminiowych (takich jednorazówkach) 45 minut w 170 st. To jest porcja dla 2 osób na jakieś 3 dni wg. zalecanego spożycia otrębów.

Obiad

Udziec indyka gotowany, sos pmidorowy

Kolacja

Serek wiejski 3% z glukozą i cynamonem

Woda, herbaty różne

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.