Andzia1 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 Witam cieplutko :-( Dostałam "błogosławieństwo" w sprawie założenia tego tematu. Proponuję więc, aby przyjąć taka zasadę: JADŁOSPIS NA JEDEN DZIEŃ = JEDEN POST z informacją "Faza P" lub "Faza P+W" Mam nadzieję, że nasze Protal Menu pomoże nam w osiągnięciu sukcesu! Zaczynam: FAZA P I i II śniadanie: (w godzinach 8-12) Kawa z chudym mlekiem, herbata Jogurt naturalny serek wiejski light z 1 łyżeczką chrzanu Wędzona pierś z kurczaka 1/2 makreli Obiad: (po godz 16tej) Podudzie z indyka w ziołach prowansalskich i occie balsmaicznym upieczone w rękawie, 2 jajka sadzone sos z jogurtu naturalnego z czosnkiem i 1/2 korniszona Kolacja: (po 20tej) 1 "szaszłyk" z łososia wędzonego z ananasem (ale BEZ ananasa :-D ) Baaaaardzo dużo herbaty miętowej i wody mineralnej. SMACZNEGO!! Cytuj
kartofelka Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 Moje wczorajsze menu (wersja bezgrzeszna) FAZA P I Śniadanie: otrębianka II Śniadanie: sałatka surimi (serek wiejski 3% + paluszki surimi + szczypior) Obiad: grillowana pierś z kurczaka w przyprawach Deser: serek homogenizowany z Lidla + 3 krople słodzika + cynamon Podwieczorek: twaróg ze szczypiorem Kolacja: 3 jaja faszerowane z tuńczykiem (ugotowane jaja przekrajamy na pół, wydrążamy żółtka, mieszamy je z tuńczykiem i 2l. serka homogenizowanego z Lidla, dodajemy szczypior, przyprawiamy i zapychamy dziury po żółtkach) Cytuj
kartofelka Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 FAZA P I Śniadanie placuszki otrębowe z przyprawą korzenną II Śniadanie śledzik w śmietanie (kroję śledzia w paski 1cm, przekładam plastrami cebuli, po kilku godzinach dodaję serek homogenizowany + jogurt nat., przyprawiam) Obiad roladki z piersi kurczaka z ogórkiem korniszonem (po 1/4 ogórka do każdej roladki) Podwieczorek galareta z piersi kurczaka z natką pietruszki (pierś pokrojona w maleńką kosteczkę, pietruszkę dodajemy na końcu gotowania) Kolacja 2 jaja smażone + 2 plastry łososia wędzonego Cytuj
kartofelka Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 FAZA P - dzień leniwca :-( I Śniadanie otrębianka - standardowo II Śniadanie serek wiejski (np. z cynamonem lub ze szczypiorem) Obiad ryba pieczona w folii aluminiowej z ziołami Deser jogurt naturalny (np. z cynamonem lub ze szczypiorem) Podwieczorek makrela wędzona Kolacja omlet Cytuj
dokup Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 Śniadanie Otrębianka Drugie śniadanie Sałatka z tuńczyka ( Tuńczyk w sosie własnym, cebulka drobno posiekana, korniszon drobno pokrojony, serek wiejski i odrobina jogurtu naturalnego, przyprawy wedle uznania) Obiad Pierś z kurczaka, rozbita, obficie popieprzona. Podwieczorek Jajecznica ze szczypiorkiem Kolacja Pulpety drobiowe. Zjadam razem z wodą, w której gotowałam. Wypić przynajmniej 1,5 wody Cytuj
saga Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 FAZA P Śniadanie: placuszki (otręby, serek,jajko z tymiankiem i oregano) Drugie śniadanie: kurczak pieczony (pokrojony w kosteczkę), korniszon, serek ligh wiejski z piątnicy) Obiad:(w pracy jak drugie śniadanie) Podwieczorek: pół makreli wędzonej. Kolacja: jajecznica z 3 jajek do picia woda i 2 kawy. Cytuj
winkachce Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 Faza P Śniadanie : - serek wiejski ligth z tuńczykiem dwoma jajkami i pól ogórka konserwowego w trakcie pracy : - jogurt z otrębami, słodzikiem i cynamonem - to już nałóg Obiad : Placuszki : drobno pokrojone piersi z kurczaka, otręby, 2 jajka i łyżka jogurtu + przyprawy, jadłam z odrobiną musztardy Koacja serek wiejski ze szczypiorkiem, kilka plastrów łososia wędzonego i dwa plasterki wędliny, wszystko układam obok siebie na talerzu i tak mi smakuje :-( W przypadku napadu na słodkie zajadam mleko w proszku a potem mam wyrzuty sumienia :-D No i duuuuuzo płynów. Cytuj
Andzia1 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 FAZA P Śniadanie Herbata,Kawa z mlekiem serek wiejski 3% łosoś wędzony z anasem(znów bez ananska) ale z chrzanem, 3 plasterki szynki z indyka, Obiad: Łosoś gillowany z estragonem i do tego sos z jogurtu i chrzanu Kolacja Placuszki otrębowe (nareszcie) z czosnkiem granulowanym 2 pasterki pieczeni z indyka 1 kg mielonego mięsa z indyka 2 jajka czosnek (może być suszony) majeranek (lub inne zioła jeśli ktoś lubi) odrobina soli, pieprz Mięsko z tymi wszystkimi dodatkami zwyczajnie wyrabiam mikserem. Jest dosyć trudne do uformowania, więc jakoś tam zrobiłam z 1/2 porcji coś w rodzaju walca [E] i wrzuciłam do rękawa foliowego i dopiero do wąskiej foremki. To piekłam ok. 1 godzinę w temp ok. 200 st. Resztę mięsa przeznaczyłam na tzw. kotlety mielone usmażone na grillowej patelni. Cytuj
Andzia1 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Faza P Śniadanie Herbata z mlekiem, 2 placuszki otrębowe-czosnkowe kefir chudy 2 jajka na twardo 2 plastry "salcesonu drobiowego" (pokrojona szynka z indyka w galaretce) Obiad: Kotlety mielone z indyka wg. przepisu wyżej. Sos z jogurtu szczypiorku i koperku Kolacja Wędzony karmazyn Duuużo zielonej herbaty i mięty, woda mineralna. Cytuj
maliszka Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Menu B Śniadanie: omlet z szynką drobiową i zieloną pieteuszką, herbata zielona z pigwą Drugie śniadanie: tatar wołowy (Biedronka) z dodatkami wg upodobania, ja lubię z jajami przepiórczymi, korniszonem, sosem sojowym,cebulką i pieczarka z octu, Obiad:pstrąg z folii z estragonem, twarożek z pietruszką i pieprzem cytrynowym Podwieczorek:sernik Jusi i kawka, czasem na sernik kładę pierzynkę z homo waniliowego, jak mam chcicę na mega słodkie, Kolacja: udka z grilla kurzęce, maślanka light Menu B Śniadanie: Kawa z mlekiem, serek homo bez smaku z ziołami, pastrami wołowe Drugie sniadanie: jajka na twardo pod plastrami łososia z pierzynką z jougurtu z zielona pietruszką Obiad: Mielone indycze z blachy, sos chrzanowy z jogurtu, Podwieczorek: dojadamy sernik Jusi : ) albo deser waliniowy a la budyń Kolacja: makrela wędzona, twarożek domowy piątnica Menu B Śniadanie: Owsianka lub jogurt ze spażonymi otrębami, herbata zielona z opuncją Drugie Śniadanie: Pasta jajeczno - serowa z rzeżuchą - warto ją wysiac, bo daje wspaniały smak protalowym daniom Obiad: Watróbka drobiowa z octem malinowym (kupiony w Piotrze i Pawle), Podwieczorek: Śledzie z zalewy octowej z jogurtem, (trochę je płuczę, bo teraz ostre smaki są dla mnie za ostre) Kolacja: Mięso z pałki indyczej gotowanej lub z grilla z sosem musztardowym z jogurtu Menu B Śniadanie: Placuszki otrębowe, Herbata miętowa Drugie Śniadanie: Indyk w galarecie, wiem, że to trochę roboty poprzedniego wieczora, ale warto zjeśc czasem coś innego, jogurt Obiad: Pierś z grilla z sosem myśliwskim jogurtowym, Podwieczorek : Parówki cielęce light, kefir Kolacja: Jajecznica na parze z łososiem wędzonym, ja osobiście wolę go dodac na koniec ze szczypiorkiem, bo gotowany przestaje byc wędzony :-( Szczerze się przyznam, że podwieczorek jem razem z obiadem, bo doba za krótka, a wtedy mam największy apetyt :-D Cytuj
Andzia1 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Faza P+W Śniadanie: Serek wiejski 3% z pomidorem, papryką i cebulą. Placki otrębowe Kawa/hebata z mlekiem Obiad Zupa na udku obdartym ze skóry z warzywami (marchew, pietruszka, seler, por, piczrki, kalafior) Pyyyyyyycha! do tego to udko. Kolacja Tatar (z Biedronki) z dodatkiem żółtka, korniszona, cebulki i marynowanych grzybów. Cały czas woda, herbaty ziołowe, zielona itd. Cytuj
Andzia1 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Faza P+W Śniadanie Kabanosy drobiowy na gorąco, pomidor, ogórek, serek wiejski. "Pieczywo chrupkie" z otrębów (bo takie wyszło: zmielone otręby i troche całych, woda, drożdże - próbowałam upiec chlebek heheheh, ale na prawdę nie złe to wyszło, będę ulepszać jeszcze) Obiad Pierś kurczaka grillowana Sałatka z lodowej, pomidora, ogórka, czewonej cebuli + sos do sałatek Knorr na samej wodzie. Kolacja Zupa jarzynowa na udku (jw.) Cytuj
Andzia1 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Faza P Śniadanie Kawa/herbata z mlekiem Serek wiejski, kilka plastrów szynki drobiowej chlebek otrębowy Obiad Placki z piersi (pierś drobniutko pokrojona, do tego jajko, odrobina mąki kukurydzianej, majereanek, czosnek, soł, pieprz, usmażone na teflonie) z sosem pomidorowym (na kostce warzywnej, zmiksowane pomidory z puszki z ziołami i łyżeczka serka chudego.) Kolacja jajecznica na szynce drobiowej Cytuj
Andzia1 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 Faza P Śniadanie Herbata, jogurt 1% KANAPKI!!!!! z polędwicą z indyka Kanapki z Chleba otrębowego: paczka otrębów owsianych (chyba 15 dag) do tego 3 łyżki pszennych, do tego 5 dag drożdży rozbełtane w ciepłej wodzie z mlekiem (1 szkl płynu) - wymieszać, przykryć, odstawić na jakieś 30 min w ciepłe miejsce. Piekłam w dwóch malutkich foremkach aluminiowych (takich jednorazówkach) 45 minut w 170 st. To jest porcja dla 2 osób na jakieś 3 dni wg. zalecanego spożycia otrębów. Obiad Udziec indyka gotowany, sos pmidorowy Kolacja Serek wiejski 3% z glukozą i cynamonem Woda, herbaty różne Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.