ina12 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 3 szklanki mąki szklanka kwaśnej śmietany 25 dag margaryny szczypta soli łyżeczka cukru 25 dag konfitur z płatków róży białko do posmarowania cukier kryształ do posypania Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę, sól i cukier. Składniki połączyć razem, szybko zrobić ciasto (w cieście powinny być widoczne grutki tłuszczu). Ciasto oziębić, rozwałkować na grubość ok 1/2 cm, dłuższy bok prostokąta smarować konfiturą, zwijać w rurkę tak, żeby była w środku wolna przestrzeń. W miejscu złączenia naciąć bok 3-4 razy i wygiąć w podkówkę nacięciem na zewnątrz. Posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w temp. 200* - 220* C. przez ok. 15 - 20 minut. Popełniłam błąd, zamiast złączenia naciąć na boku, ułożyłam i nacięłam je na środku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.