mart Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 Mam nadzieje ze nie powielam przepisu, pochodzi on z ksiazeczki "Ciasta na stol", jest ciastem nagrodzonym autorstwa pani Zofii. Od siebie dodam ze w smaku jest powalajacy i marze o zjedzeniu chociaz kawalka, musze tez przyznac ze jest pracochlonny i dosc drogi, polecam wszystkim na szczegolne okazje, zachwycilam nim wszystkich gosci bez wyjatku, do dziela: Proporcje na tortownice o srednicy 26cm: Blaty czekoladowe: 30dag bialej czekolady, 15 dag gorzkiej czekolady,20dag orzechow laskowych, 4 platy cienkich wafli. Gorzka czekolade roztopic w goracej kapieli wodnej, dodac zmielone orzechy i dokladnie wymieszac.Mase przelozyc do tortownicy wylozonej papierem i pozostawic do wystygniecia(mozna na kilka minut wlozyc do zamrazalki). Biala czekolade roztopic w kapieli dodac drobno pokruszone wafle i dokladnie wymieszac,mase podzielic na dwie czesci i uformowac w tortownicy dwa blaty. Masa pomaranczowa:10dag mielonych migdalow, 10dag mielonych pistacji(nie solonych), 2-4 lyzki marmolady pomaranczowej,skorka otarta z cytryny.Wszystko utrzec na jednolita mase. Krem czekoladowy: 3/4 litra kremowki, 40dag czekolady mlecznej,2lyzki kawy rozpuszczalnej, 2 torebki zagestnika do smietany,2 lyzki kakao. Podgrzac pol litra smietany i rozpuscic w niej kawe oraz czekolade mleczna a nastepnie na 2 godziny odstawic w chlodne miejsce, gdy masa ostygnie ubic ja na krem.Pozostala smietane ubic na piane z dodatkiem zagestnika i kakao a nastepnie wymieszac z ubita wczesniej smietana. Krem waniliowy: 10dag bialej czekolady,pol litra kremowki,3 lyzeczki zelatyny, 3 jajka,cukier waniliowy, olejek waniliowy. Zelatyne namoczyc w 1/3 szklanki zimnej wody.Biala czekolade rozpuscic w cwierc litrze goracej smietany, dodac zelatyne, wymieszac na gladka mase i ostudzic.Zoltka z olejkiem i cukrem waniliowym utrzec na krem a nastepnie polaczyc z wystudzona masa i odstawic do lodowki.Osobno ubic bialka i pozostala smietane.Krem wyjac z lodowki i dodac do niego najpierw smietane a na koniec bialka ubite na piane. Dekoracja: lyzeczka kakao,lyzeczka cukru pudru,5dag bialej czekolady,5dag mlecznej czekolady,listki swiezej miety Obydwie czekolady (osobno!)rozpuscic w kapieli.Nastepnie rozsmarowac cienka warstwa na plytkach o gladkiej powierzchni,gdzy czekolady wystygna przy pomocy metalowej lopatki uformowac czekoladowe wiorki. Krazek z ciemnej czekoladyposmarowac masa pomaranczowa i cienka warstwa kremu czekoladowego,przykryc krazkiem z bialej czekolady i posmarowac go kremem waniliowym.Polozyc drugi krazek z bialej czekolady. Pozostalym kremem czekoladowym posmarowac boki i wierzch tortu a nastepnie obsypac cukrem pudrem wymieszanym z kakao.Wierzch tortu udekorowac wiorkami z czekolady i listkami miety. Uwaga: blaty mozna tez przygotowac z biszkoptu, 2 blaty o smaku waniliowym i jeden z dodatkiem kakao, przed przelozeniem nasaczyc kawa kakaowy i woda z cukrem i zapachem waniliowym-waniliowe. MOJE UWAGI: Autorka piszac 4 cienkie wafle miala prawdopodobnie na mysli andruty bo takich normalnych wafli tyle dodac sie nie da, trzeba jesli zwykle to pokruszyc 1-2 i to bardzo drobno, ja kruszylam maszyna. proponuje tez kupowac czekolade deserowa zamiast gorzkiej, ja dodalam gorzka ale ciezko sie kroil dolny blat, dekoracje zrobilam inna, obsypalam boki migdalami. Wszystkim polecam zrobienie z blatow czekoladowych, potrzebna jest duza ilosc czekolad ale efekt powalajacy. Cytuj
andy8 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 Mart śliczny torcik i zapewne wyśmienity Cytuj
mart Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 dziekuje :-( przepyszny, pierwszorzedny, polecam! tak jak napisalam w tytule najlepszy jaki jadlam i nie tylko ja bylam tak zachwycona :-D Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 Piekny torcik Marto. Az kusi by wyprobowac ten przepis. Pozdrawiam Cytuj
mart Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 Halinko bardzo polecam,jest boooooooooooooooooooooski :-( ja rowniez Cie pozdrawiam :-D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.