mart Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 Musze tu umiescic jeszcze jeden przepis z cincin autorstwa Anni, ciasto jest bardzo dobre, wyglada pieknie a jak smakuje... Ciasto: - 250 g miękkiej margaryny - 2 szklanki mąki - 1 szklanka śmietany - 3 żółtka (do ciasta) - 3 białka (piana) - 1/2 - 1 szklanki cukru - 1 łyżeczka sody (zgaszonej octem) lub proszku do pieczenia - 2 - 3 łyżeczki gorzkiego kakao - siekane orzechy włoskie - powidła śliwkowe Krem: - 250 g miękkiego masła - mleko skondensowane słodzone (300 - 400 g) - (można zamienić gotowanym mlekiem skondensowanym) Wykonanie: Miękką margarynę utrzeć z 2 szklankami mąki. Dodać szklankę śmietany i żółtka utarte z cukrem oraz sodę gaszoną lub proszek do pieczenia. Wyrabiać ciasto, dodając ewentualnie mąkę, tak aby ciasto było miękkie. Ciasto podzielić na trzy części. Do jeden z części dodać kakao. Ciasto z dodatkiem kakao podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalnika. Każdą z części białego ciasta, rozwałkować na 2 blachy ( 20 x 25) i posmarować kwaskowymi powidłami oraz posypać siekanymi orzechami włoskimi. Z białek ubić pianę i wyłożyć na każde z ciast z brytfannach. Na pienę, utrzeć wyjęte z zamrażalnika ciasto kakaowe. Pieczemy w temp. 175 - 180 stopni. Upieczone blaty wystudzić a w tym czasie przygotować krem, którym przełożymy placki. Miękkie masło utrzeć na puch i dalej ucierając, dodawać po 1 łyżce mleka. Kremem przełożyć placki. UWAGA!!! Ciasta nie da sie walkowac poniewaz ma bardzo rzadka konsystencje, trzeba je rozsmarowac na papierze do pieczenia, ciemne ciasto nalezy wlozyc do zamrazalnika i wtedy daje sie jakos trzec na tarce, proponuje wszystkim ktorzy chca je wykonac zrobienie na duzej blaszce piekarnikowej wtedy po upieczeniu przeciac na pol i przelozyc kremem,to duze ulatwienie, goraco polecam bo pyszne! Ja nie mialam dzemu sliwkowego to dalam czeresniowy ale ze sliwkowym byloby o wiele lepiej, z czeresniowym wyszlo mi bardzo slodkie dlatego dla kwasnosci polozylam truskawki na wierzch. Cytuj
basga Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 Rany...jakie to ładne!Co to znaczy "zgaszona" octem soda bo zawsze po prostu jak była w przepisie to dodawałam ja do mąki jak proszek. Cytuj
mart Opublikowano 26 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 nie mam pojecia po co sie ja gasi,dodalam proszek :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.