Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Musze tu umiescic jeszcze jeden przepis z cincin autorstwa Anni, ciasto jest bardzo dobre, wyglada pieknie a jak smakuje... Ciasto: - 250 g miękkiej margaryny - 2 szklanki mąki - 1 szklanka śmietany - 3 żółtka (do ciasta) - 3 białka (piana) - 1/2 - 1 szklanki cukru - 1 łyżeczka sody (zgaszonej octem) lub proszku do pieczenia - 2 - 3 łyżeczki gorzkiego kakao - siekane orzechy włoskie - powidła śliwkowe Krem: - 250 g miękkiego masła - mleko skondensowane słodzone (300 - 400 g) - (można zamienić gotowanym mlekiem skondensowanym) Wykonanie: Miękką margarynę utrzeć z 2 szklankami mąki. Dodać szklankę śmietany i żółtka utarte z cukrem oraz sodę gaszoną lub proszek do pieczenia. Wyrabiać ciasto, dodając ewentualnie mąkę, tak aby ciasto było miękkie. Ciasto podzielić na trzy części. Do jeden z części dodać kakao. Ciasto z dodatkiem kakao podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalnika. Każdą z części białego ciasta, rozwałkować na 2 blachy ( 20 x 25) i posmarować kwaskowymi powidłami oraz posypać siekanymi orzechami włoskimi. Z białek ubić pianę i wyłożyć na każde z ciast z brytfannach. Na pienę, utrzeć wyjęte z zamrażalnika ciasto kakaowe. Pieczemy w temp. 175 - 180 stopni. Upieczone blaty wystudzić a w tym czasie przygotować krem, którym przełożymy placki. Miękkie masło utrzeć na puch i dalej ucierając, dodawać po 1 łyżce mleka. Kremem przełożyć placki. UWAGA!!! Ciasta nie da sie walkowac poniewaz ma bardzo rzadka konsystencje, trzeba je rozsmarowac na papierze do pieczenia, ciemne ciasto nalezy wlozyc do zamrazalnika i wtedy daje sie jakos trzec na tarce, proponuje wszystkim ktorzy chca je wykonac zrobienie na duzej blaszce piekarnikowej wtedy po upieczeniu przeciac na pol i przelozyc kremem,to duze ulatwienie, goraco polecam bo pyszne! Ja nie mialam dzemu sliwkowego to dalam czeresniowy ale ze sliwkowym byloby o wiele lepiej, z czeresniowym wyszlo mi bardzo slodkie dlatego dla kwasnosci polozylam truskawki na wierzch.

post-11358-1260109634_thumb.jpg

post-11358-1260109776_thumb.jpg

  • 1 rok później...
Opublikowano

Rany...jakie to ładne!Co to znaczy "zgaszona" octem soda bo zawsze po prostu jak była w przepisie to dodawałam ja do mąki jak proszek.

  • 6 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.