minia51 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 Mam pytanie, czy można zawekować bigos? Jeśli tak to ile gotować słoiki, przez ile dni, gdzie je przetrzymywać i jak długo. Dziś zaczynam go robić. Zawsze mroziłam w pojemnikach.Teraz chciałabym włożyć do słoików. Bardzo proszę o porady. Używam słoików z zakrętkami. Cytuj
Andzia1 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 Witam, przyznam że wolę przechowywać bigos w zawekowanych słoikach - jest smaczniejszy. Pasteryzuję go 2 dnia po jakieś 2-3 godziny. Trzymam w takich warunkach jak inne przetwory, czyli na strychu gdzie zimą mam max +10 st a minim. +5 st. Powodzenia i smacznego :-( Cytuj
minia51 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 Witam, przyznam że wolę przechowywać bigos w zawekowanych słoikach - jest smaczniejszy. Pasteryzuję go 2 dnia po jakieś 2-3 godziny. Trzymam w takich warunkach jak inne przetwory, czyli na strychu gdzie zimą mam max +10 st a minim. +5 st. Powodzenia i smacznego :-( Dziękuję. Czy wystarczy gotować jeden raz 3 godziny, czy drugiego dnia powtórzyć? Mam na myśli gotowanie słoików. Cytuj
k@sia Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 Moja mama nakłada gorący bigos do słoików, nie wekuje, nie gotuje, po prostu odwraca słoje do góry dnem a gdy już ostygną przechowuje je w lodówce. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 Ja bigos zawsze zamrażam > ktoś kiedyś pisał że bigos to uwielbia :) Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 Ja też zamrażam, a jak jest mróz to stawiam na balkonie. Cytuj
SwojskieSpecjaly_pl Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2012 z kolei moja mama nakłada zimny bigos do słoików. Gotuję chyba z pół godzinki, a potem stawia do góry nogami. Myslę, że tak zawekowany bigos wytrzyma jakieś 2-3 miesiące. Przechowuję w lodówce lub w jakiejś ciemnej szafce. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.