ina12 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 1,2 kg karpia 3 żółtka cytryna 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju 3 łyżki masła łyżka mąki 2 łyżki natki pietruszki cukier pieprz i sól Rybę oczyścić, umyć i starannie osuszyć ściereczką. Z zewnątrz i wewnątrz posmarować masą z dwóch żółtek, soku z połowy cytryny, pieprzu i soli. Obtoczyć w tartej bułce i włożyć do rondla z olejem. Piec w gorącym piekarniku po 15 minut z każdej strony. Od czasu do czasu polewać z płynem z pieczenia. Cytrynę obrać ze skórki. Skórki gotować 5 min w 2/3 szklanki wody. Wywar przecedzić i schłodzić. Przygotować z mąki i łyżki masła zasmażkę, rozprowadzić zimnym wywarem i podgrzewać 10 min. Dodać sok z połowy cytryny, sól, cukier i zaciągnąć rozkłóconym żółtkiem. Na koniec dodać łyżeczkę masła. Upieczoną rybę przełozyć na półmisek. Podawać polaną sosem cytrynowym. " Karp na 100 sposobów". Cytuj
Gość origami Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Karp to niesamowita ryba można z nią wszystko robić. To jest jeden z bardzo dobrych przepisaów jak sie patrzy! Cytuj
Ugotowana01 Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 Witam, karp ma swój specyficzny smak. Jest jedną z najbardziej smacznych i zdrowych ryb. Plusem jest także to, że można rybkę przyrządzić na prawdę na wiele sposobów :) Cytuj
jolciaaa1234 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) Niestety minusem jest duża ilośc ości Edytowane 13 Listopada 2013 przez jolciaaa1234 Cytuj
Helpless Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 Robiłem bardzo podobną ptrawę z tym, że karpia zastąpiłem morszczukiem (nie cierpie karpia bo "śmierdzi" mi mułem - chyba rodzinnie tak mamy :mrgreen: ). Cytuj
niuniaczek Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 Kolejna inspiracja świąteczna. Chciałam karpia inaczej i będzie inaczej! Pozdrawiam serdecznie! Cytuj
Dorota Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 Brzmi ciekawie - muszę się bliżej przyjrzeć 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.