teresap Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Jeśli ktoś lubi ciasto francuskie bardzo polecam. Przepis pochodzi z książki ”Przepisy Czytelników „ 60 dag mąki 50 dag margaryny 4 żółtka 6-8 łyżek kwaśnej śmietany 18% Szczypta soli Wszystko zagnieść i do lodówki na minimum 2godz Wałkujemy na grubość pół centymetra (czyli grubiej) wycinamy ciasteczka , układamy na blaszce wyłożonej papierem i lekko natłuszczonej . Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Ciastka układać jedno obok drugiego bo się kurczą ale w górę podrastają Do pieca nagrzanego 200 stopni i do zarumienienia około 20 mn SMACZNEGO A co z białkami ? Podam innym razem placek orzechowy na białkach Cytuj
Magdalena Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Ale, pysznie wyglądają te ciasteczka, dzięki za przepis pozdrawiam Magdalena :) Cytuj
Gość dalutka Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Obiecuję, że po Nowym Roku zabiorę się za upieczenie tych ciasteczek... Cytuj
ala291 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 piękne ciasteczka teresap,tobie również przepięknych i zdrowych świąt :) pozdrawiam :) Cytuj
teresap Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Dziękuje za miłe słowa i mam nadzieję że będą smakować Cytuj
Armenika Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2013 Ale rumiane te ciacha :) Az chce się zjeść. I ten gruby cukier, jak byłam mała podjadałam go z szafki :D Ciasteczka już dodałam do moich planów świąteczno-noworocznych. Będą hitem karnawału w moim domu :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi