Janka Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 Piernik doskonały *25 dkg mąki pszennej *25 dkg mąki żytniej *pół słoika miodu (ok.20 dkg) *szklanka cukru *4 jaja *20 dkg masła *łyżeczka smalcu *duża przyprawa korzenna do piernika *co najmniej szklanka bakalii (orzechy,daktyle,rodzynki,figi,skórka pomarańczowa.) *łyżka sody oczyszczonej Do rondla wsypać cukier,zrumienić na małym ogniu na lekko brązowy kolor, zalać połową szklanki gorącej wody i chwilę pogotować. Włożyć miód, margarynę, smalec. Gdy składniki się rozpuszczą, wystudzić. Wbić jaja, dodać obie mąki, sodę rozpuszczoną we wrzącym mleku, przyprawę i wyrobić ciasto. Na koniec dodać bakalie oprószone mąką, wymieszać. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blachy. Piec około godziny w niezbyt gorącym piekarniku (ok.160 stopni C ). Przepis wycięłam kilkanaście lat temu z gazety z informacją że jest to przepis pani Ossowskiej. Wczoraj dałam 1 szklankę orzechów,rodzynki,żurawinę,kilka daktyli i śliwek . Do rozpuszczenia sody dałam prawie pół szklanki mleka. Przyprawy-dałam 1 op.Kotanyi,1 op.innej firmy,łyżeczkę cynamonu i trochę przyprawy do pierników ze sklepu eko. Rozlałam w 3 foremki aluminiowe. Cytuj
Krystyna9 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2013 Piernik jest faktycznie doskonały 🙂 Przełozyłam powidłami wymieszanymi po podgrzaniu, z gorzką czekoladą. Pyszny po prostu Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 Mniam, wygląda apetycznie :) aż zjadłoby się kawałeczek :mrgreen: Cytuj
Janka Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 To jest moje zdjęcie,które wcześniej uciekło w cyberprzestrzeń. Cytuj
Dorota Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2013 O! Mniam, wygląda pięknie Janeczko 🙂 Cytuj
UzytkownikMS Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2013 Apetycznie wygląda,aż zjadłoby się kawałek. Na tych zdjęciach każdy z pierników ma inny kolor a przepis był ten sam ma się rozumieć? Cytuj
szamofnik Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2015 moja mama robi bardzo podobny, byle do świąt ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi