k@sia Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 Potrzebuję dobrego i wypróbowanego przepisu na Karpatkę, bo chciałabym ją upiec, ale jeszcze nigdy nie próbowałam. Przejrzałam już całe mnóstwo przepisów, ale w jednych dodaje się do ciasta proszek do pieczenia a w innych nie, co do kremu też są różne opcje, a ja zupełnie nie mam pojęcia, który przepis wypróbować, żeby Karpatka mi się udała :-D Nie wiem też o jakich wymiarach ma być blaszka. Błagam pomóżcie :) Cytuj
Marcin Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 Witaj, Może sprawdź te dwa przepisy: Karpatka doskonała Karpatka Są to przepisy z naszej strony - oba wypróbowane. Pozdrawiam Marcin Cytuj
k@sia Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Wielkie dzięki Marcinie :-D Jak tylko zrobię dam znać :) Cytuj
misiod Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2010 Potrzebuję dobrego i wypróbowanego przepisu na Karpatkę, bo chciałabym ją upiec, ale jeszcze nigdy nie próbowałam. Przejrzałam już całe mnóstwo przepisów, ale w jednych dodaje się do ciasta proszek do pieczenia a w innych nie, co do kremu też są różne opcje, a ja zupełnie nie mam pojęcia, który przepis wypróbować, żeby Karpatka mi się udała :wink: Nie wiem też o jakich wymiarach ma być blaszka. Błagam pomóżcie :wink: Podaje przepis na karpatkę: 1 szkl. wody pół kostki margaryny 1 szkl. mąki 4 jajka Wodę z margaryną zagotować, wsypać mąkę ciągle mieszając aby powstała jednolita masa, ostudzić. Wbijać po jednym jajku ciągle mieszać aby powstała jednolita masa. Podzielić ciasto na pół. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną formę( może być tortownica średnia) i upiec. Tak samo i drugą połowę. Masa: 3 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 1/2 kostki masła 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka Zagotowac 2 szkl. mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szkl. zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 min. energicznie mieszając, by nieporobiły się grudki. Gorący krem wylać na upieczony placek, po bokach zostawić 2 cm przykryć drugim. Ostudzić, schłodzić i opruszyć cukrem pudrem. Życzę smacznego. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.