Basia K Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Tego przepisu chyba jeszcze nie było. Wczoraj piłam to u teściowej,podobno ma też działanie zdrowotne-przy pierwszych oznakach przeziębienia. Składniki: 4 cytryny, litr wódki, 10- 25 dag miodu wielokwiatowego. Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem i dokładnie osuszyc. Obrać żółtą skórkę, odrzucając biały miąższ. Wrzucić skórki do słoja, dodać miód,plastry cytryn i wódkę. Zamknąć szczelnie i odstawić na około dwa tygodnie. Po odstaniu "podusić" roztwór tłuczkiem, przelać nalewkę przez gazę bądź watę do butelek i dokładnie zakorkować. Odstawic na kilka dni (najlepiej tydzień) w chłodne miejsce. Cytuj
Gość MONCIA79 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Piłam tą nalewkę u znajomych-ale oni robią ją trochę prościej. - miarka miodu - taka sama miarka soku z wyciśniętych cytryn - wódka z tego co pamiętach znajomi w proporcjach używali szklanki ;) Również na 2 tygodnie lądowała aby się dobrze "przegryzła" Póżniej tylko trzeba dobrze przed nalanie wstrząsnąć. Cytuj
Gość kondzia Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2010 Nalewka cytrynowa to jedyna, którą jestem w stanie wypić. Moja teściowa również jest mistrzem, jeśli chodzi o cytrynówkę. A jak rozgrzewa! Cytuj
Gość Justysia Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Takie nalewki można robić z wielu rzeczy, warto zobaczyć również z miętą :( Ale cytrynówki jednak można pić więcej, miętowa jest dobra, ale w małych ilościach. Cytuj
Zdrowauroda Opublikowano 5 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2012 A propos miodu, to ostatnio piłam krupnik z sokiem grejpfrutowym. Proporcje: 1/4 krupniku litewskiego plus 3/4 soku, do tego trochę lodu. Niezłe. Cytuj
Uzytkownik1 Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2012 Ja uwielbiam wszelkie nalewki,ale koniecznie z kruszonym lodem, inaczej nie jestem w stanie tego przełknąć;/ nawet sobie ostatnio zamówiłam w necie kruszarkę do lodu :) Cytuj
Kuchniaaa Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 Ale cytrynówka i miód?:D Trochę przegięcie, trochę boje się pić coś takiego Cytuj
atrix_0 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2012 nie wiem poco miód do cytrynówki! Przecież od tego jest miodówka, a tak to mieszają się smaki Cytuj
ania77 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Uwielbiam każdego rodzaju nalewki. Cytuj
SwojskaPiwniczka_pl Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Nalewki nalewkami, tylko skąd wziąć dobry spirytus :) czy robicie na wódkach? Cytuj
Gość zagotowana Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2013 Właśnie to połączenie miodu i cytryny jest najlepsze! Nalewka wychodzi wtedy taka... zimowa :D Idealna na długie jesienno-zimowe wieczory, jakie się zbliżają. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi