Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto: 6 jajek 4 łyżki mąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru Masa: 1 budyń waniliowy bez cukru na 3/4 l. mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 kostka masła 6-10 łyżek cukru - nie dodałam Pianka: 1/2 l. śmietany 30% 2 op. śmietan- fiksu 10 dag wiórków kokosowych Upiec biszkopt. Masa: Ugotować budyń, studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę. Biszkopt przekrawamy na 2 części i przekładamy masą. Ubijamy śmietanę z śmietan- fiksami i smarujemy wierzch placka. Wiórki prażymy na patelni, aż nabiorą złocistego koloru i studzimy. Posypujemy wierzch. Moja rada: Do ubitej śmietany zamiast śmietan- fiksu dodać 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w nie wielkiej ilości gorącej wody, konsystencja z śmietan- fiksami była za luźna. Śmietan - fiksy nadają się do śmietanyn 36%, to są moje wypróbowane sposoby. Użyłam tortownicy o średnicy 30 cm. radzę użyć o średnicy 27 cm. lub blaszki. Skorzystałam z przepisu Pani Doroty Mazur z Faliszowic. Redakcyjna kucharka radzi zamiast wiórek posypać prażonymi migdałami, a do masy dodać łyżeczkę rumu, koniaku lub likieru czekoladowego.

post-2336-1261912085_thumb.jpg

Opublikowano

Halinko ja nie mogę nawet kawałeczka spróbować, nie chciałam o tym napisać że niektóre osoby westchnęły i dodały ale to jest bardzo smaczne. Zmartwiła mnie tak jak napisałam śmietana i za duża tortownica, ciasto by było dużo wyższe. Pozdrawiam

Opublikowano

...widzę ,że mogę już na cały styczeń zrobić grafik co będę piekła.. tyle tu wspaniałych przepisów....

Opublikowano

Halinko musi być Ci bardzo przykro robić takie piękne ciasta i nie móc ich skosztować. Zgodzę się z tym że śmietan-fixy nie spełniają swojej roli i śmietana z nimi ubita się rozpływa,żelatyna jest pewniejszym dodatkiem