ina12 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 Ciasto: 6 jajek 4 łyżki mąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru Masa: 1 budyń waniliowy bez cukru na 3/4 l. mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 kostka masła 6-10 łyżek cukru - nie dodałam Pianka: 1/2 l. śmietany 30% 2 op. śmietan- fiksu 10 dag wiórków kokosowych Upiec biszkopt. Masa: Ugotować budyń, studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę. Biszkopt przekrawamy na 2 części i przekładamy masą. Ubijamy śmietanę z śmietan- fiksami i smarujemy wierzch placka. Wiórki prażymy na patelni, aż nabiorą złocistego koloru i studzimy. Posypujemy wierzch. Moja rada: Do ubitej śmietany zamiast śmietan- fiksu dodać 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w nie wielkiej ilości gorącej wody, konsystencja z śmietan- fiksami była za luźna. Śmietan - fiksy nadają się do śmietanyn 36%, to są moje wypróbowane sposoby. Użyłam tortownicy o średnicy 30 cm. radzę użyć o średnicy 27 cm. lub blaszki. Skorzystałam z przepisu Pani Doroty Mazur z Faliszowic. Redakcyjna kucharka radzi zamiast wiórek posypać prażonymi migdałami, a do masy dodać łyżeczkę rumu, koniaku lub likieru czekoladowego. Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 HALINKO ZNOWU NASTEPNY CIEKAWY PRZEPIS. GODNY WYPROBOWANIA. POZDRAWIAM Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 Halinko ja nie mogę nawet kawałeczka spróbować, nie chciałam o tym napisać że niektóre osoby westchnęły i dodały ale to jest bardzo smaczne. Zmartwiła mnie tak jak napisałam śmietana i za duża tortownica, ciasto by było dużo wyższe. Pozdrawiam Cytuj
Gość dalutka Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 ...widzę ,że mogę już na cały styczeń zrobić grafik co będę piekła.. tyle tu wspaniałych przepisów.... Cytuj
andy8 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2009 Halinko musi być Ci bardzo przykro robić takie piękne ciasta i nie móc ich skosztować. Zgodzę się z tym że śmietan-fixy nie spełniają swojej roli i śmietana z nimi ubita się rozpływa,żelatyna jest pewniejszym dodatkiem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.