jazzu Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Przepis dla każdego, komu w kuchni zalegają góry chleba, który utracił pierwsza świeżość :-D Przepis ten przypomniał mi się z akademickich czasów, stosuję po dziś dzień. Porcja na 2 osoby 6 kromek chleba oliwa zioła do smaku 2 jajka mleko 2 ząbki czosnku Rozbijamy jajka w misce, dodajemy odrobinę mleka i utrzepujemy. Następnie dodajemy przyprawy i drobno posiekany czosnek. Chleb maczamy w powstałej zalewie i dobrze nasączone grzaneczki kładziemy na rozgrzanym oleju. Opiekamy po ok 40 sekund z każdej strony. Grzaneczki doskonale smakują z pastą jajeczną i przysmażonym boczkiem jak na zdjęciu. Pastę przygotowuje zwykle z ugotowanych jajek dodając do zółtek cząstkę białka (nie dużo), szczypiorek i drobno posiekanego pomidora. Doskonałe także z dodatkiem pora. Całość łączymy majonezem lub gęstym jogurtem. Smacznego! :) [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Gość dalutka Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 ... świetna sprawa ,na pewno przepis wypróbuję.... Cytuj
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 przed takim zabiegiem recyclingowym trzeba sprawdzić czy nie pojawiła się pleśń,.... niby to oczywiste, ale lepiej przypomnieć... Cytuj
Armenika Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2013 Popularne i smaczne grzanki. Można je tez zrobic na słodko. Zamiast przypraw typu czosnek i zioła, wybrać cukier i cynamon, a na wierzch odrobina dżemeru, miodu albo syropu. Do tego kakao albo kawa zbożowa i śniadanko jak malowane:D Cytuj
Spoon Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2014 Można też pokroić chleb w kostkę, namoczyć w oliwie z dodatkiem czosnku i do piekarnika, aż się przyrumieni.. i mamy pyszne grzanki do zupy cz do sałatki :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.