ina12 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 Ciasto kruche: 1 szklanka mąki krupczatki 10dag masła 1 jajko 2 łyżki cukru Masa serowa: 1/2 szklanki cukru 1 kg białego półtłustego sera ( dwukrotnie zmielić) - użyłam z wiaderka serek śmietankowy"Delfiko" 10 dag masła 5 dag wiórek kokosowych 6 jajek sok z 1/2 cytryny 1 op. budyniu śmietankowego Ponadto: 5 dużych mandarynek 1 słoik dżemu ananasowego 280g 3 łyżki wiórków kokosowych papier do pieczenia Wykonanie: Ciasto kruche: Składniki zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 min. Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem (moja tortownica ma średnicę 26 cm), wyłożyć ciasto. Piec ok. 10 min. w temp. 180*C. Masa serowa: Wiórki kokosowe podprażyć na patelni, mieszając. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo żółtka i ucierać. Dodać wiórki, sok z cytryny, ucierając stopniowo dodając ser i budyń. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą. Sernik z mandarynkami: Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Na podpieczonym spodzie wyłożyć cieńką warstwę masy, a następnie ułożyć gęsto mandarynki i resztę masy. Piec ok. 60 min. w temp. 180*C. - piekłam 60 min. Po wystudzeniu posmarować dżemem i posypać wiórkami. " Ciasta domowe" Cytuj
andy8 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 Halinko kolejna apetyczna pyszność :-D Cytuj
figiel Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 SERNIK PIERWSZA KALSA , DO TEGO JAKI WYSOKI ,NIC NIE OPADŁ . Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 Dorotko dziękuję, sernik udany z tego przepisu i powierzchnia jest równa bez dodania proszku do pieczenia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi