andy8 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 Składniki Ciasto różowe: 5 jajek 25 dag cukru pudru 15 dag margaryny 15 dag maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kisiele wiśniowe ciasto piegowate: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku Masa: 5 żółtek 18 dag cukru pudru 1/2 litra słodkiego mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 kostki masła 1 mały słoik powideł śliwkowych 1 puszka brzoskwiń ciasto różowe: margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem. Na końcu ubić pianę z białek i lekko wymieszać. Upiec dwa placki. ciasto piegowate; białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać 1/2 szklanki maku. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp.160-180 st. ok. 30-40 minut. Po upieczeniu przekroić na 2 czesci. masa: Z mleka, cukru, żółtek, budyniu, mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę. Przełożenie placka: ciasto różowe - masa - brzoskwinie - ciasto piegowate - powidła - masa - ciasto różowe - masa - brzoskwinie - ciasto piegowate. Na wierzch polewa. To jest przepis oryginalny ,ja jednak musiałam zmienić masę ,ponieważ zrobiona z tego przepisu była za rzadka,skorzystałam z przepisu na krem podanego mi kiedyś przez Halinkę 1\2 litra mleka 1 budyń śmietankowy na 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 3 żółtka 1\2 szklanki cukru 1 masło W części mleka rozmieszać budyń,mąkę i żółtka,resztę mleka zagotować z cukrem.Ugotować budyń-wystudzić.Masło utrzeć na puch następnie dodawać po łyżce budyniu-wyjdzie pyszniutki krem. Przepraszam za kiepskie zdjęcie ale będąc na wigilii u rodzinki zapomnieliśmy zabrać aparat zanim go przywieźliśmy ciasto było już prawie zjedzone,dlatego taki okrojony kawałek. Zaznaczam również że ja generalnie w każdym przepisie zmniejszam ilość cukru,w przepisie podaję takie jak są oryginalnie ponieważ każdy ma inne upodobania. Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 Aniu bardzo smakowicie prezentuje się to ciasto. Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2009 Bardzo ladnie prezentuje sie to ciacho.... nastepny w kolejce do wyprobowania. Pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 Aniu ciacho pierwsza klasa-takie wysokie,kolorowe-po prostu zawrót głowy. Cytuj
andy8 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Na Wielkanoc robiłam znów to ciasto bo wszyscy mieli na nie ochotę :-P Cytuj
figiel Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Przepiekne tęczowe ciacho ,że pyszne to nie watpię ...dopiero teraz na nie trafiłam .... czy to przepis na standardową blaszkę ? Cytuj
andy8 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Tak Figielku na dużą blachę bo wysokie wychodzi :-P Cytuj
Yola79 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2010 zupełnie przeoczyłam to ciasto ale teraz nadrabiam. Jutro zaieram się za wypiek. Wygląda imponująco i każdy znajdzie w nim coś dla siebie :-P róznorodność ma ten atut. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi