Basia K Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Co roku piekę je na Boże Narodzenie. SKLADNIKI: Składniki Ciasto: 3 szklanki mąki, 1 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki masła, 3 jaja, 3 łyżki miodu, 3 łyżeczki sody. Masa: litr mleka, 1/2 szklanki kaszy manny, kostka masła, 1 1/2 szklanki cukru pudru, zapach waniliowy. ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Utrzeć jaja z cukrem i masłem, dodać miód, sodę, mąkę. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 równe części, przełożyć do prostokątnych, średniej wielkości form i upiec 3 placki. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni, trzeba sprawdzać. 2. Po upieczeniu placki ostudzić i każdy przeciąć wzdłuż na 2 równe części. 3. Utrzeć masło z cukrem i cały czas ucierając powoli dodawać ugotowaną na mleku i ostudzoną kaszę manną. Przełożyć placki kremem, owinąć ciasto celofanem i odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni, aby nabrało wilgoci. Wierzch można ozdobic polewą czekoladową. Jak ostatnio piekłam to ciasto,to nie przekrajałam placków,tylko użyłam je takie jakie upiekłam. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Basiu a czy można dać zamiennik: zamiast sody-proszek do pieczenia? Jakoś nie przepadam za smakiem sody ale jeśli będzie trzeba dać to chyba nie mam innego wyjścia. Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku 2010 !!! Cytuj
Basia K Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Ewciu,ja zawsze daję sodę,która ma właśnie ten specyficzny smak,który Tobie nie odpowiada.Myślę,że chodzi o właściwości spulchniające,które proszek też posiada.Może spróbowac pomieszac i sodę i proszek...? Może podczyta nas któraś z bardziej doświadczonych kuchareczek i nam podpowie :mrgreen: Na mój "chłopski rozum" powinno udac się i z proszkiem... Ja Tobie również życzę pomyślności w Nowym Roku. Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Można użyć zamiast sody oczyszczonej proszek do pieczenia. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Cytuj
Basia K Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Dziękuję,Halinko.Wiedziałam,że na Ciebie można liczyc.Pozdrawiam. Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Basiu drobnostka, dodam że zamiast 1 łyżeczki sody dodaje się 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Taki jest zamiennik. Cytuj
k@sia Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Ja też wiele razy go piekłam, ale zawsze dodaję ok. 6 szklanek mąki, bo z 3 ciasto jest po prostu za rzadkie i nie daje się nim wylepić blaszki, wtedy sody daję 2 łyżki, a cukru dodaję tylko 1 szklankę. Placki piekę na dużych blaszkach. Bardzo dobre ciasto, polecam :mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.