ina12 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2010 5 jajek 25 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej pełna łyżeczka proszku do pieczenia (czubata) aromat arakowy, rumowy, albo waniliowy sok i skórka z jednej cytryny tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Masło utrzeć z cukrem, kolejno dodając żółtka stale ucierając. Dodać otartą skórkę z cytryny i utrzeć ciasto na gładką masę. Dodać mąki przesiane, sok z cytryny, ubitą pianę z białek i proszek do pieczenia, Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć do formy. Piec w temp. 180*C. przez około 40-45 minut. Po przestudzeniu babkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2010 A ile cukru do tej babeczki :( Cytuj
ina12 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2010 Magdalenko przepraszam za popełniony błąd i dziękuję bardzo że zauważyłaś. W przepisie powinna być podana 1 szklanka cukru. Nie wiem jak dodać. Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2010 Dziękuję Ino za szybką odpowiedź. Chodzi za mną taka najprostsza babka właśnie, z lukrem na wierzchu :( na święta napiekłam same ciasta z kremami , owocoami i serniki, same takie bardzo słodkie. Teraz chce mi się takiego bez dodatków, żeby mozna było z kawką skonsumować i się nie zasłodzić :) Cytuj
Dorota Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2010 Ineczko przepis jest już poprawiony, serdecznie pozdrawiam :( Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2010 Dorotko bardzo dziękuję i pozdrawiam mile całą rodzinkę. W Nowym Roku życzę wszelkiej pomyślności, dużo zdrowia i wzajemnej serdeczności. Życzę żeby to był Rok szczęśliwy, radosny i przyniósł wiele satysfakcji i zadowolenia przez wszystkie dni. Życzenia te ślę dla Ciebie, Marcina i Mateuszka. Halina Cytuj
kazik9a Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2013 Wszedłem na ten temat bo bardzo lubię babeczki, i w weekend spróbuje zrobić :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi