ina12 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 25 dag miodu prawdziwego 25 dag miodu sztucznego 1 szklanka cukru 5 jajek 1/2 kostki masła lub margaryny około jednej szklanki mleka 80 dag mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej około jednej szklanki bakalii takich jak rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, owoce kandyzowane tłuszcz i bułka tarta do blach Polewa czekoladowa 1 tabliczka czekolady 6 dag masła Miód prawdziwy i sztuczny , cukier, masło podgrzać, zamieszać, aby produkty połączyły się ze sobą. Masę przestudzić i razem z żółtkami dodać do mąki, dolewając podczas wyrabiania jednocześnie mleko. Ciasto dobrze wyrobić drewnianną łyżką tak długo, aż na powierzchni będą ukazywać się pęcherzyki powietrza. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodać w czasie wyrabiania mleka. Pod koniec wyrabiania dodać sodę, rozmieszaną w łyżce zimnej wody. Wszystkie dodawane bakalie po rozdrobnieniu obsypać mąką, dodać do ciasta. Dodać ubitą pianę z białek, do której pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru i wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do blach wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką. Ciastem wypełniać połowę każdej blachy, w czasie pieczenia ciasto bardzo wyrasta. Piec w temp. 150* -160*C. Miodownik można polać polewą czekoladową. Do stopionego masła dodać rozmoczoną czekoladę w bardzo małej ilości gorącej wody. Naczynie do wrzacej wody, mieszać aż powstanie jednolita masa. Polać ciasto, pozostawić do wystygnięcia polewy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.