Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

25 dag miodu prawdziwego 25 dag miodu sztucznego 1 szklanka cukru 5 jajek 1/2 kostki masła lub margaryny około jednej szklanki mleka 80 dag mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej około jednej szklanki bakalii takich jak rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, owoce kandyzowane tłuszcz i bułka tarta do blach Polewa czekoladowa 1 tabliczka czekolady 6 dag masła Miód prawdziwy i sztuczny , cukier, masło podgrzać, zamieszać, aby produkty połączyły się ze sobą. Masę przestudzić i razem z żółtkami dodać do mąki, dolewając podczas wyrabiania jednocześnie mleko. Ciasto dobrze wyrobić drewnianną łyżką tak długo, aż na powierzchni będą ukazywać się pęcherzyki powietrza. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodać w czasie wyrabiania mleka. Pod koniec wyrabiania dodać sodę, rozmieszaną w łyżce zimnej wody. Wszystkie dodawane bakalie po rozdrobnieniu obsypać mąką, dodać do ciasta. Dodać ubitą pianę z białek, do której pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru i wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do blach wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką. Ciastem wypełniać połowę każdej blachy, w czasie pieczenia ciasto bardzo wyrasta. Piec w temp. 150* -160*C. Miodownik można polać polewą czekoladową. Do stopionego masła dodać rozmoczoną czekoladę w bardzo małej ilości gorącej wody. Naczynie do wrzacej wody, mieszać aż powstanie jednolita masa. Polać ciasto, pozostawić do wystygnięcia polewy.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.