Gość blazejpcp Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 dzis decyduje sie na zrobienie paczkow. ostatnim razem jednak mialem problem z gotujacym i pieniacym sie olejem. moze wie ktos czym to moze byc spowodowane? olej prawie wyplywal z garka :) Cytuj
mart Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Unikaj podsypywania maka mozesz tez dodac troszke spirytusu lub octu do ciasta lub do oleju (jak do oleju to koniecznie trzeba zakryc garnek pokrywa bo bedzie strzelalo i to mocno, pozniej przestanie), podobno mozna tez dodac kawalek surowego ziemniaka i jak sie usmazy to wyjac i dodac nastepny kawalek ale nie wiem czy to pomaga, powodzenia! Ps.smalec sie mniej pieni. Cytuj
k@sia Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Olej kipi i pieni się jeżeli smażysz w nim coś, np. pączki podsypane zbyt dużą ilością mąki podczas formowania. Cytuj
Krystyna9 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2012 ja zamieniłam olej na smalec. Zdecydowanie lepiej się pączki smażą i nic się nie pieni. Dodatkowego, do zimnego jeszcze tłuszczu dodaję kieliszek spirytusu Cytuj
Dorota Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2012 Moja babcia też zawsze smażyła pączki, oponki i faworki właśnie na smalcu, bo mówiła że jest najlepszy. I zawsze go sobie chwaliła, no i chwali do dzisiaj :) Wydaje mi się, że olej pieni się też jak jest za gorący, a to też jest nie za dobre dla pączków, bo one szybko się rumienią, wręcz palą, a w środku są surowe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.