Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzis decyduje sie na zrobienie paczkow. ostatnim razem jednak mialem problem z gotujacym i pieniacym sie olejem. moze wie ktos czym to moze byc spowodowane? olej prawie wyplywal z garka :)

Opublikowano

Unikaj podsypywania maka mozesz tez dodac troszke spirytusu lub octu do ciasta lub do oleju (jak do oleju to koniecznie trzeba zakryc garnek pokrywa bo bedzie strzelalo i to mocno, pozniej przestanie), podobno mozna tez dodac kawalek surowego ziemniaka i jak sie usmazy to wyjac i dodac nastepny kawalek ale nie wiem czy to pomaga, powodzenia! Ps.smalec sie mniej pieni.

Opublikowano

Olej kipi i pieni się jeżeli smażysz w nim coś, np. pączki podsypane zbyt dużą ilością mąki podczas formowania.

  • 2 lata później...
Opublikowano

ja zamieniłam olej na smalec. Zdecydowanie lepiej się pączki smażą i nic się nie pieni. Dodatkowego, do zimnego jeszcze tłuszczu dodaję kieliszek spirytusu

Opublikowano

Moja babcia też zawsze smażyła pączki, oponki i faworki właśnie na smalcu, bo mówiła że jest najlepszy. I zawsze go sobie chwaliła, no i chwali do dzisiaj :) Wydaje mi się, że olej pieni się też jak jest za gorący, a to też jest nie za dobre dla pączków, bo one szybko się rumienią, wręcz palą, a w środku są surowe.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.