Kaliope Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Korzystając z tego, że jestem znów w domku na przepustce ze szpitala (niestety dziś muszę wracać), upiekłam wczoraj dla mojej Rodzinki ciasto. Czuję się już znacznie lepiej i być może wkrótce wrócę do domu na stałe. Polecam ciasto, w którym wiele jest mojej kulinarnej wyobraźni :) )) Ciasto: - 30 dag margaryny Kasi - 1,5 szklanki cukru - 5-6 jajek (białka na pianę) - 3 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki kakao - 4 łyżki oleju - aromat arakowy - mleko lub śmietanka (gdy ciasto jest za gęste) Wykonanie: - margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i dobrze rozetrzeć - mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, dodawać stopniowo do margaryny - wlać olej i aromat arakowy i wymieszać (gdy ciasto będzie zbyt gęste można dodać mleka lub słodkiej śmietanki) - na końcu wymieszać ciasto z ubitą na sztywno pianą z białek i wyłożyć do formy wysmarowanej margaryną lub masłem; piec w temp. 190 stopni około 40-45 minut. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty Krem: - 35 dag masła (lub pół na pół z margaryną) - 5 łyżek cukru pudru - 3 żółtka ubite na parze - 20 dag wiórków kokosowych - 4 duże łyżki Nutelli lub innego kremu orzechowego - 2-3 łyżki spirytusu Wykonanie: - masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać ubite na parze i wystudzone żółtka - następnie dodać spirytus, wsypać wiórki kokosowe i dobrze wymieszać - podzielić masę na 2 części i do jednej dodać Nutellę a drugą zostawić białą Składanie ciasta: - na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę białą, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć - następnie wyłożyć masę z Nutellą, przykryć trzecim plackiem i docisnąć - wierzch polać polewą czekoladową i ewentualnie udekorować kokosem lub orzeszkami Do ciast z kremem dobrze pasuje kwaśny dżem lub konfitura (np. z czarnej porzeczki lub żurawiny), dla przełamania słodyczy kremu. Można najpierw posmarować placki cienką warstwą konfitury a później wyłożyć krem. Polecam i życzę udanych wypieków! Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 Kingo, super ciacho. Zycze duzo zdrowka. Pozdrawaim Cytuj
minia51 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Kingo, masz dar do pieczenia, podziwiam! Życzę duuuuuuuuuuuuuużo zdrowia!!! Cytuj
gaja2b Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Naprawde podziwiam że masz siły ale to widać ze powracasz do zdrowia ciasto wygląda smakowicie zapisuje do wypróbowania, kiedy ja znów zaczne diete???? Cytuj
gaja2b Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 no i oczywiście duzo zdrowia Cytuj
Gość dalutka Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Super ciacho... również życzę dużo zdrowia.... Cytuj
apsik Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2010 Kochana Kinguniu-ciasto oczywiście wygląda i ciekawie i smacznie-a zdjęcia przedstawiają cały proces tworzenia. Napewno już jesteś w szpitalu i tego nie przeczytasz,ale życzę Ci dużo zdrówka i siły w zmaganiu się z chorobą. Pozdrawiam gorąco -nie tylko Ciebie ocz\ywiście. Cytuj
Kaliope Opublikowano 13 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 JESTEM JUŻ W DOMKU NA STAŁE!!! :) Dziewczyny z całego serduszka dziękuję Wam za życzenia i opinie na temat ciasta! Dziś wróciłam ze szpitala. Po ostatniej przepustce nastąpiła ogromna poprawa - chyba pobyt w domu dodał mi taak dużo sił - i pani doktor prowadząca uznała, że mogę już wrócić do domu. Jeszcze tylko kontrolna wizyta w poniedziałek. Wszystkich serdecznie pozdrawiam i życzę udanych wypieków! ;) Cytuj
andy8 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Kinguś bardzo się cieszę,wspaniała wiadomość-trzymaj się ciepło,pozdrowionka :) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 Ja również życzę dużo zdrówka i zapisuję przepis do wypróbowania, bo mi ślinka cieknie na widok fotek :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2010 Katarzyno polecam Ci to ciasto, ciekawa jestem jak będzie smakować :) Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za miłe słowa. Andy8 Tobie również dziękuję! ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.