Skocz do zawartości

Chlebek Z Automatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tylko napiszę,że w mojej książeczce od automatu pisało tłustym drukiem,że KAŻDE CIASTO ZARABIANE W AUTOMACIE POWINNO UTWORZYĆ NA MIESZADLE MIEKKĄ I ELASTYCZNĄ KULĘ :wink:

• Like 1
Opublikowano

Co do rodzaju zakwasu to daję 40-50 g zwykłego to jest : trzymam 3 łyżki zakwasu w lodówce w słoiku, wlewam do glinianego naczynia , potem szklanka mąki żytniej , szklanka letniej wody, mieszam przykrywam ściereczką, na drugi dzień mam zakwas, znowu oddzielam 3 łyżki i trzymam osobno w lodówce a resztę zużywam przez kilka dni do chlebów ( tą większą część zakwasu też trzymam w lodówce), oczywiście jak ktoś lubi może dodać więcej zakwasu ujmując drożdży . Załączam zdjęcie chlebusia, piekę codziennie ale nie zawsze zostaje na wieczór:)post-18886-1268089270_thumb.jpg

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam Wszystkich "Smaczno Maniakow" :) Jest to mój pierwszy post, więc uprzejmie proszę o wyrozumiałość. Mam takie małe pytanie apropo automatu do pieczenia chleba. Od jakiegoś już czasu zastanawiamy się z mężem nad zakupem tego cuda, aby zawsze rano mieć świeże pieczywko..... Jest natomiast jedno ale , które mnie zastanawia, mianowicie: Czy taki automat (chcemy kupić taki: https://www.ceneo.pl/6428622), SAM mi zrobi dosłownie wszystko, a ja tylko wrzucam do niego składniki? Tak naprawdę, to jak odbywa się taki proces pieczenia chleba w takim automacie? No i po drugie, jakie składniki zawsze muszę mieć pod ręką, aby móc piec dla siebie i dla mojego męża bułeczki, bagietki i chlebuś??? Nie jestem zwolenniczką żadnych gotowych mieszanek, i mam nadzieję, że taki automat nie jest ograniczony jedynie do robienia pieczywa tylko z nich. Pomimo, że raz próbowaliśmy zrobić chlebek z mieszanki i wyszedł naprawdę dobry, pieczony w piekarniku z termoobiegiem. Nie chciałabym natomiast wydać 500zł tylko po to, aby wrzucać do automatu mieszankę na chlebek. Bardzo proszę o jakieś porady, sugestie i szczere odpowiedzi, ponieważ zbliżają się święta i w zasadzie pieniądze na automat mam już zarezerwowane :) Pozdrawiam Tunia

• 2 miesiące temu...
Gość gospodynia
Opublikowano

A może ktoś podać jakiś przepis na domowy chleb? Taki na zakwasie? Kiedyś takie robiłam raz, miałam przepis od koleżanki, lecz wogóle nie wyszedł :)

Opublikowano

Ja mam taki najtańszy automat z Tesco i bardzo sobie go chwalę .Mogę podać przepis na pyszny chlebek mleczny 450g.mąki pszennej (ja kupuję najtańszą w markietach) 200ml.mleka 100ml.wody zimna z kranu 2łyżeczki cukru 1,5łyżeczki soli 2łyżki masła lub margaryny(może być 1łyżka oleju) 2dkg.drożdzy świeże(ja daje małą kostkę drozdz) Najpier wlewamy mleko ,wodę , mąkę,pokruszone drożdże,cukier,sól .Nastawiam na 2 program Francuski na 3 godz i 40 min (2 kg) CHlebek wychodzi pyszny z chrupiącą skórka.Polecam

Opublikowano

Witam!

Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką automatu do pieczenia chleba. Chlebki wychodzą mi pyszne (na ogół:), ale mają one wklęsłe, a nie wypukłe wierzchy, a skórka jest zawsze wręcz niedopieczona (nawet jeśli nastawiam program "dark"). Czy jest jakiś sposób, na uzyskanie z automatu chrupiącej wypieczonej skórki? Może coś źle robię? Dodam, że mam automat firmy Zelmer.

Ja myślę że jest za dużo wody , albo drożdży.

Też tak miewam jak przedobrzę :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

tez sie dorobilem wreszcie automatu do chleba. Kupilem jednak Moulinexa OW 6000 bo stwierdzilem, ze raz a porzadnie.

zrobilem juz 4 chleby i WSZYSTKIE sa plaskie, nie sa wyrosniete. Widac, ze wyrastaja, gora jest ladnie zaokraglona, zaczyna sie pieczenie i chleb pada :)

wszystkie skladniki sa odmierzone idealnie, waga laboratoryjna bo mam mozliwosc taka sobie zabrac z pracy , wiec dokladnosc jest ogromna. Nie mam pojecia co robie zle. Moze zla temperatura wody do mieszania tego?

...

post jak widzę już sprzed roku... niedawno kupiłam dokładnie ten sam wypiekacz i mam dokładnie ten sam problem... wszystko idealnie odmierzone wg podanego przepisu przez producenta... i jak zaczyna się pieczenie to chleb opada. Czy już ktoś znalazł odpowiedź dlaczego tak się dzieje?

Opublikowano (edytowane)

Standardowy przepis na chlebek to 500g mąki pszennej , najlepsza to typ 650-800 , woda 300ml, łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, łyżka oleju , 10g drożdży , dodatkowo możemy dołożyć np mąkę żytnią, razową , otręby, ziarna itp. w automatach o których piszecie są dwie grzałki górna i dolna, w niższych modelach Moulinexa jest tylko dolna, być może dwie grzałki mocniej wypiekają chleb , który najpierw intensywnie rośnie w potem opada, najprostszy sposób na doprowadzenie do dobrego wypieku to regulacja 1 składnika, proponuję dać 260-270 ml wody resztę proporcji zachować, potem możemy zabrać się za drożdże od 8-12 g , zasada jest taka że więcej wody , drożdży i cukru - chleb lepiej rośnie ale może opaść, sól ogranicza wyrastanie. Temperatura wody pokojowa. Pozdrawiam.

Edytowane przez mancio
Opublikowano

Dziękuje bardzo.... spróbuje. Kombinowałam już z wodą bo często wskazują wszyscy że jej nadmiar może dać taki efekt. Jednak jak daję jej mniej to robi się taka sucha klucha, ze mieszadła nie dają rady.... i jestem zmuszona dolać. Swoją drogą przepisy producenta powinny być sprawdzone :) pozdrawiam :grin:

Opublikowano

A jakich drożdzy używasz , suszonych czy świeżych ?? Mam ten sam wypiekacz i dosyć dlugo piekłam na suszonych, ale od pewnego momentu chleb mi zacząl opadać, suszone drożdżę chyba sie przeterminowały :oops: Kupiłam świeże drożdże, (w razie czego można kupić więcej i je zamrozić) i chleb oszalał :) Ja piekę chleb chłopski z książeczki Moulinexa, i przy świezych drożdżach nie czekam do końca programu tylko wcześniej właczam na pieczenie, bo chleb wprost wychodzi z maszyny :grin:

Opublikowano

piekę z takich jakie mam...

ale faktycznie zdarzyło mi się, że jak robiłam największy bochenek to wylazł z maszyny :)

w jaki sposób włączasz wcześniej na pieczenie? z przerażeniem obserwuję jak Chlebek pięknie rośnie .... i w końcu pada

Wczoraj dałam mniej drożdży.... opadła trochę mniej....

Ale w końcu producent powinien przetestować swoje przepisy.... kurcze.

Opublikowano

To zerknij jaki jest termin przydatności, bo moje też były przydatne, ale nagle :) ( ale ten czas leci) "wyszły" z terminu :) Jeśli widzę w okienku, że chleb już jest wystarczająco wyrośnięty po prostu wyłączam maszynę, nawet jesli została ponad godzina do końca, a potem włączam na program 14, samo pieczenie, na 60 minut, jest tam timer. Trzeba też pamiętać, że jak chleb wyrośnie za bardzo i w pierwszym momencie pieczenia dotknie góry maszyny to tez opadnie.... Już to przetestowałam :grin: A co do przepisów, to na stronie producenta maszyn są niestety błędy odnośnie składników. Też to przetestowałam :oops:

Opublikowano

A co do przepisów, to na stronie producenta maszyn są niestety błędy odnośnie składników. Też to przetestowałam :)

no właśnie.... też doszłam do wniosku, ze tam się roi od błędów ....

dzięki... dziś przetestuję twój sposób