Zygfryt Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2012 Upiec coś w automacie to jest sztuka!!! Automaty nie nadają się do pieczenia chleba bo nie można zachować technologii pieczenia chleba, a idiotyczne programy nie są modyfikowalne. Ten co wymyślił automaty do pieczenia napewno nie był piekarzem, no może był elektrykiem (nie obrażając) albo informatykiem - ale nie piekarzem. Cytuj
PiXel Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Witam, Od niedawna jestem posiadaczem automatu do pieczenia chleba i pierwszy wypiek nie spełnił moich oczekiwań :( Problem polega na tym, że wierzch jest miękki i blady jak ciasto (praktycznie przez cały okres pieczenia nie ciemnieje), boki są lekko zarumienione i chrupkie. Podczas pieczenia wierzch jest wypukły, ale jak chleb stygnie to trochę opada (jak pisałem góra jest miękka) - po wystygnięciu jest płaski. W środku jest wilgotny i gumowaty, jest tez dość ciężki w stosunku do swojej objętości (w porównaniu do sklepowych chlebów)... Składniki wymierzone wg przepisu na chleb 750g z instrukcji: - 460g maki (typ 550) - 280ml letniej wody - 1,5 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli - 2 łyżeczki cukru (w przepisie były 3, ale dałem 2 bo stwierdziłem, że 3 to zbyt dużo) - 1 łyżeczka drożdży Nie wiem czy ilość drożdży jest optymalna bo w przepisie pisało "1 łyżeczka drożdży w proszku" a ja dałem 1 łyżeczkę drożdży Dr.Oetkera i nie wiem czy nie są one zbyt mocne ? Co mam zmienić aby chleb wyszedł bardziej suchy i kruchy w środku a skórka była chrupiąca i wypieczona ? Cytuj
helamakota Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Jak robicie dobry zakwas domowy do tego automatu? Cytuj
MoniaPe Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 Ja zakwas przyrządzam na wodzie o temperaturze około 30'c. Po dodaniu mąki zostawiam go w jakimś ciepłym miejscu np. na kaloryferze. Oczywiście przykrywam całość czystą ściereczką. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi