Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepis mam z gazety i wart jest polecenia, ciasto robi się szybko... ;)

Składniki

Ciasto

8 jajek

1 1/2 szkl cukru

1 kostka margaryny

2 dobre szkl mąki

2 łyżeczki proszku

3-4 łyżki mleka lub 30% śmietany

2 łyżeczki kakao

15 dag wiórek kokosowych

1 1/2 -2 kg jabłek

Cynamon

2 łyżeczki kaszy

Wykonanie

Żółtka ,3/4 szkl cukru i margarynę ucieramy , bardzo dokładnie do powstania kremu.

Dodajemy makię z proszkiem mleko i na końcu pianę z 3 białek

Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao

Zostało nam 5 białek które ubijamy z resztą cukru i dodajemy wiórki kokosowe

Na blachę wyłożoną papierem kładziemy

Ciasto ciemne + piana z kokosem + jabłka starte i wymieszane z cynamonem i kaszą i na to ciasto jasne , aby się ciasto dobrze nakładało na jabłka trzeba łyżkę maczać w wodzie

Pieczemy w 175 stopniach około 50 - 60 min

Polewa

10 dag margaryny + skąpa 1/2 szkl cukru (skąpa) + 4 łyżki mleka , zagotować jak się wszystko rozpuści dodajemy 5-15 dag chałwy mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i smarujemy ciasto

Życzę smacznego

post-6127-1263584267_thumb.jpg

Opublikowano

EKSTRA!!! Kolejne ciasto do wypróbowania, może na następny tydzień bo dziś już piekę ciasto cynamonowe i sernik ;) Teresko dzięki za tak interesujący przepis! Coś zupełnie nowego.. ciekawa jestem smaku tej polewy z chałwą. Na pewno upiekę! Pozdrawiam i życzę miłego dnia :D

Opublikowano

Po co ja tu zagladam :D na pewno ciasto jest pyszne bo uwielbiam chalwe, sezamowiec jest z chalwa i jest jednym z moich ulubionych ciast, to tez wyglada bosko ale zle sie czuje po zjedzeniu slodkiego :D tak to bywa w stanie blogoslawionym :-D ale jak tylko bede mogla to jesc, zjem cala blache ;)

Opublikowano

Moje Panie bardzo się cieszę że ciasto kusi ale najbardziej się cieszę ze Kinga wróciła do nas i mam nadzieję że wszystko jest na dobrej drodze

Gratuluję „Mart” stanu błogosławionego i życzę szczęśliwego rozwiązania

A co do ciasta mam nadzieję że nie tylko wygląda dobrze ale i smakować będzie !!!

Co do margaryny poprawiłam , oczywiście chodziło o kostkę

Najlepsze jest na drugi dzień

Zachęcam do upieczenia

Wszystkie Panie POZDRAWIAM ;) :D :-D

Opublikowano

Teresko bardzo dziękuję za miłe słowa, jesteś kochana! Czuję się dużo lepiej i narazie wszystko jes ok. Mart, ja również życzę Ci wszystkiego dobrego! I wszystkich pozdrawiam ;)

Opublikowano

Teresko, chcę upiec to ciasto ale powiedz mi jeszcze jaka blaszka będzie odpowiednia? Bo ja mam taką dużą 40x25cm i obawiam się czy nie jest za duża patrząc na ilość składników? (zawsze daję 3 szklanki mąki do ciasta na tę wielkość blachy).

Opublikowano

Kingo podaje Ci wymiar 22, 5 - 37,5 spodu blachy na której piekłam ja

Jeśli masz obawy dodaj troszki mąki więcej 1łyżkę a potem dodasz mleczaka też 1 łyżkę więcej

Powinno być okej

Pozdrawiam i czekam na opinie fachowca

Opublikowano

Teresko dziękuję za odpowiedź. Przeczytałam dopiero teraz, a ciasto już wyjęte z pieca, stygnie :) Zrobiłam ściśle według przepisu i mam nadzieję, że będzie ok. Wygląda i pachnie wspaniale, jeszcze tylko polewa... i degustacja :grin: Zdjęcia zamieszczę trochę później bo akurat rozładowała mi się bateria w aparacie. A co do "fachowca", to doceniam Twoje słowa Teresko, ale ja absolutnie, pod żadnym względem za fachowca się nie uważam!!! :D Dla mnie to Ty, Ela (Apsik) i Halinka (Ina) jesteście autorytetami w sprawach kulinarnych a ja się od Was uczę! Pozdrawiam serdecznie!

Opublikowano

Teresko kolejne ciasto zaproponowane przez Ciebie i znów muszę powiedzieć, że rewelacja!! Wszystkim bardzo smakuje a najlepsza ta polewa z chałwy :D Poczyniłam drobniutkie zmiany: jabłek nie ścierałam na tarce tylko pokroiłam w cieniutkie plasterki a wiórków kokosowych dałam trochę więcej, bo 20dag. Reszta bez zmian (chałwy 10dag). Zrobiłam zdjęcia ale mój aparat ostatnio szwankuje a dziś gdy przerzucałam zdjęcia do komputera zupełnie się "zawiesił".. udało mi się uratować tylko te dwie fotki... Najlepsze (ciasto w przekroju) chyba już przepadły. Jutro postaram się jeszcze coś wykombinować. Ciasto bardzo ciekawie wygląda, jest wilgotne dzięki jabłkom i wiórkom. Bardzo dobre połączenie smaków. Dla mnie bomba! :) post-8290-1264279907_thumb.jpg post-8290-1264279960_thumb.jpg

Opublikowano

Udało mi się naprawić aparat więc załączam zdjęcia :D U mnie warstwa z jabłkami nie jest tak wyraźnie widoczna bo pokroiłam jabłka na cienkie plasterki a nie ścierałam na tarce. Ciasto jest bardzo smaczne, stawiam 5 :) post-8290-1264325522_thumb.jpg post-8290-1264325599_thumb.jpg post-8290-1264326353_thumb.jpg post-8290-1264326414_thumb.jpg post-8290-1264326505_thumb.jpg post-8290-1264327034_thumb.jpg post-8290-1264327100_thumb.jpg post-8290-1264327211_thumb.jpg

Opublikowano

Kinguś ciasto jak zawsze piękne-ja także mam na nie ochotę-może w przyszłym tygodniu -zobaczę co mi jeszcze przez tydzień przyjdzie do głowy. Napewno jest dobry jak wszystkie przepisy naszej Tereski.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.