teresap Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 Przepis mam z gazety i wart jest polecenia, ciasto robi się szybko... ;) Składniki Ciasto 8 jajek 1 1/2 szkl cukru 1 kostka margaryny 2 dobre szkl mąki 2 łyżeczki proszku 3-4 łyżki mleka lub 30% śmietany 2 łyżeczki kakao 15 dag wiórek kokosowych 1 1/2 -2 kg jabłek Cynamon 2 łyżeczki kaszy Wykonanie Żółtka ,3/4 szkl cukru i margarynę ucieramy , bardzo dokładnie do powstania kremu. Dodajemy makię z proszkiem mleko i na końcu pianę z 3 białek Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao Zostało nam 5 białek które ubijamy z resztą cukru i dodajemy wiórki kokosowe Na blachę wyłożoną papierem kładziemy Ciasto ciemne + piana z kokosem + jabłka starte i wymieszane z cynamonem i kaszą i na to ciasto jasne , aby się ciasto dobrze nakładało na jabłka trzeba łyżkę maczać w wodzie Pieczemy w 175 stopniach około 50 - 60 min Polewa 10 dag margaryny + skąpa 1/2 szkl cukru (skąpa) + 4 łyżki mleka , zagotować jak się wszystko rozpuści dodajemy 5-15 dag chałwy mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i smarujemy ciasto Życzę smacznego Cytuj
Kaliope Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 EKSTRA!!! Kolejne ciasto do wypróbowania, może na następny tydzień bo dziś już piekę ciasto cynamonowe i sernik ;) Teresko dzięki za tak interesujący przepis! Coś zupełnie nowego.. ciekawa jestem smaku tej polewy z chałwą. Na pewno upiekę! Pozdrawiam i życzę miłego dnia :D Cytuj
mart Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 Po co ja tu zagladam :D na pewno ciasto jest pyszne bo uwielbiam chalwe, sezamowiec jest z chalwa i jest jednym z moich ulubionych ciast, to tez wyglada bosko ale zle sie czuje po zjedzeniu slodkiego :D tak to bywa w stanie blogoslawionym :-D ale jak tylko bede mogla to jesc, zjem cala blache ;) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 Teresko bardzo ciekawie się zapowiada > wygląda smakowicie > no i ciekawość mnie zżera jak smakuje ta polewa:P Koniecznie muszę wypróbować ;) Cytuj
kondi Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 ciekawy przepis , ile należy dodać margaryny ? 250 g (kostka) czy chodzi o kaszę mannę ? Cytuj
teresap Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Moje Panie bardzo się cieszę że ciasto kusi ale najbardziej się cieszę ze Kinga wróciła do nas i mam nadzieję że wszystko jest na dobrej drodze Gratuluję „Mart” stanu błogosławionego i życzę szczęśliwego rozwiązania A co do ciasta mam nadzieję że nie tylko wygląda dobrze ale i smakować będzie !!! Co do margaryny poprawiłam , oczywiście chodziło o kostkę Najlepsze jest na drugi dzień Zachęcam do upieczenia Wszystkie Panie POZDRAWIAM ;) :D :-D Cytuj
Kaliope Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Teresko bardzo dziękuję za miłe słowa, jesteś kochana! Czuję się dużo lepiej i narazie wszystko jes ok. Mart, ja również życzę Ci wszystkiego dobrego! I wszystkich pozdrawiam ;) Cytuj
Kaliope Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Teresko, chcę upiec to ciasto ale powiedz mi jeszcze jaka blaszka będzie odpowiednia? Bo ja mam taką dużą 40x25cm i obawiam się czy nie jest za duża patrząc na ilość składników? (zawsze daję 3 szklanki mąki do ciasta na tę wielkość blachy). Cytuj
teresap Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Kingo podaje Ci wymiar 22, 5 - 37,5 spodu blachy na której piekłam ja Jeśli masz obawy dodaj troszki mąki więcej 1łyżkę a potem dodasz mleczaka też 1 łyżkę więcej Powinno być okej Pozdrawiam i czekam na opinie fachowca Cytuj
Kaliope Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Teresko dziękuję za odpowiedź. Przeczytałam dopiero teraz, a ciasto już wyjęte z pieca, stygnie :) Zrobiłam ściśle według przepisu i mam nadzieję, że będzie ok. Wygląda i pachnie wspaniale, jeszcze tylko polewa... i degustacja :grin: Zdjęcia zamieszczę trochę później bo akurat rozładowała mi się bateria w aparacie. A co do "fachowca", to doceniam Twoje słowa Teresko, ale ja absolutnie, pod żadnym względem za fachowca się nie uważam!!! :D Dla mnie to Ty, Ela (Apsik) i Halinka (Ina) jesteście autorytetami w sprawach kulinarnych a ja się od Was uczę! Pozdrawiam serdecznie! Cytuj
Kaliope Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Teresko kolejne ciasto zaproponowane przez Ciebie i znów muszę powiedzieć, że rewelacja!! Wszystkim bardzo smakuje a najlepsza ta polewa z chałwy :D Poczyniłam drobniutkie zmiany: jabłek nie ścierałam na tarce tylko pokroiłam w cieniutkie plasterki a wiórków kokosowych dałam trochę więcej, bo 20dag. Reszta bez zmian (chałwy 10dag). Zrobiłam zdjęcia ale mój aparat ostatnio szwankuje a dziś gdy przerzucałam zdjęcia do komputera zupełnie się "zawiesił".. udało mi się uratować tylko te dwie fotki... Najlepsze (ciasto w przekroju) chyba już przepadły. Jutro postaram się jeszcze coś wykombinować. Ciasto bardzo ciekawie wygląda, jest wilgotne dzięki jabłkom i wiórkom. Bardzo dobre połączenie smaków. Dla mnie bomba! :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udało mi się naprawić aparat więc załączam zdjęcia :D U mnie warstwa z jabłkami nie jest tak wyraźnie widoczna bo pokroiłam jabłka na cienkie plasterki a nie ścierałam na tarce. Ciasto jest bardzo smaczne, stawiam 5 :) Cytuj
apsik Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Kinguś ciasto jak zawsze piękne-ja także mam na nie ochotę-może w przyszłym tygodniu -zobaczę co mi jeszcze przez tydzień przyjdzie do głowy. Napewno jest dobry jak wszystkie przepisy naszej Tereski. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.