Stokrotka Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2010 3 szkl mąki 1 szkl cukru (1/2 do ciasta, 1/2 do białek) 2,5 łyżki smalcu 2 łyżki kakao 1 margaryna 5 jaj 1 mały proszek do pieczenia (12g) kwaśny dżem (porzeczkowy, agrestowy, wiśniowy) Z mąki, margaryny, smalcu i żółtek zagnieść ciasto. Dodać proszek do pieczenia i cukier (pół szklanki) znowu wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Formę wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dno pokruszyć jedną z jasnych części ciasta, potem kakaową. Na tą warstwę nałożyć dżem, można też rozłożyć trochę owoców agrestu, albo innych. Białka ubić na sztywno, potem dodawać porcjami pół szklanki cukru. Pianę rozłożyć równomiernie na dżemie.Pozostałą część ciasta rozkruszyć na wierzch. Piec w 180 st około 30 min. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.