martowka Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 Temat zakładam bo moje dziecko często boryka się z gorączką. Przy ostatnim przeziębieniu miał 38,3 i najczęściej waha się ona właśnie w granicach od 38 do 39 stopni. Mam do Was pytanie - jak Wy zbijacie gorączkę u swoich dzieci? Cytuj
As76 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Przy temperaturze ok.39 okłady z wody i octu a potem coś na obniżenie. Jak jest wyższa to najpierw syrop przeciwgorączkowy a potem kąpiel w takiej temperaturze jak ciało dziecka. Woda stygnie dziecko stygnie. To najlepszy sposób zanim syrop zacznie działać,mamy pewność,że gorączka nie pójdzie jeszcze w górę. Przy ok.37 stopniach dziecko zaczyna mieć dreszcze i to widać. Wyjmuję z wody i ubieram ,wrzucam pod kołdrę i tyle. Cytuj
martowka Opublikowano 22 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Dzięx za poradę. Mam jeszcze kilka pytań do tego, co napisałaś. Dlaczego akurat okłady z octu? Jaki czas trwania tej kąpieli rekomendujesz? Oraz pytanie o syrop przeciwgorączkowy - jaki podajesz? Cytuj
Kacza Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Kąpiel jest dobra na zbicie temperatury, trwa coś około 10 minut, ale dobre dla dzieci są też czopki, jeżeli bardzo trudno jest zbić dziecku temperaturę. Cytuj
Marra Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Ja podaję Calpol 5 Plus , ponieważ córka skończyła 5 lat i jest on mocniejszy, dopasowany do wieku dziecka, poniżej 5 lat jest zwykły Calpol. Moja córka ma ten sam problem z temperaturą. Niestety nie stosuję kąpieli, bo to dla dziecka bardzo stresujące, widziałam kiedyś w szpitalu jak w ten sposób zbijali dziecku temperaturę i obiecałam sobie, że nigdy nie zrobię tego własnemu dzecku (był krzyk na cały szpital). Ja stosuję okłady, biorę ściereczkę, moczę ją w chłodnej wodzie i kładę na kark dziecka, na czoło i jeszcze powinno się na nogi na wysokości kostek (ale ja już tam nie daję), zmieniam co chwilkę płucząc w wodzie ponieważ się rozgrzewa naprawdę pomaga. Cytuj
basga Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Kiedyś w TV słyszałam,aby przy temperaturze włożyć do skarpetki...plasterek cytryny ale nie miałam okazji wypróbować. A tu coś jeszcze...https://www.tipy.pl/artykul_6330,jak-obnizyc-goraczke.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi