Kaliope Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę zagotować z wodą i szczyptą soli, wsypać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić z ognia i wystudzić - następnie wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, na końcu dodać odrobinę proszku do pieczenia - ciasto wyciskać szprycą na rozgrzany olej tworząc kółka z dziurką w środku. Smażyć z każdej strony około 4-5 minut - gotowe gniazdka polukrować (lub posypać cukrem pudrem) 2 Cytuj
apsik Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Kingusiu kochana widzę ,że już całkiem wracasz do zdowia bo ciągle nas czymś smacznym i pięknym zaskakujesz. Oglądając zdjęcia już wiadomo ,że wkładasz w to zajęcie dużo serca. Serdecznie Cię pozdrawiam i życzę dużo zdrówka i dalszych smakowitości. Cytuj
Kaliope Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Elu Kochana... pieczenie jest moją wielką pasją i rzeczywiście, wkładam w nie całe swoje serducho ;) Uwielbiam piec dla Rodzinki.. no i sama oczywiście również bardzo lubię ciasta. Zastanawiam się tylko co jest przyjemniejsze: jedzenie.. czy pieczenie :D Dziękuję za życzenia! Czuję się o wiele lepiej. Jeszcze trochę i mam nadzieję, że już całkiem "stanę na nogi". Pozdrawiam! Cytuj
ewka888_88 Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 Bardzo dziękuje Tobie za ten przepis, już wiem co jutro będę piekła ;)) Cytuj
Kaliope Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 Ewko ogromnie się cieszę, że przepis Cię zainteresował! Dodam jeszcze, że ciasto powinno się wyciskać szprycą robiąc takie kółeczka z dziurką w środku. Można po upieczeniu posypać cukrem pudrem ale ja wolę z lukrem. Jeśli będziesz smażyć pączusie nakładając łyżką tak jak ja, obracaj je co jakiś czas na różne strony bo one w trakcie smażenia "rosną" i fajnie pękają ;) Daj znać jak wyszły. Pozdrawiam cieplutko i życzę smacznego! :grin: Cytuj
ewka888_88 Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Zrobiłam je dopiero dzisiaj-wcześniej brak czasu a dziś idealna okazja :cool: Moja ocena to 6 +++ !!!! Rewelacja!!! Jedyne co mi nie szło to formowanie gniazdek ale zrobiłam je w formie pączków i były pyszne. Faktycznie fajnie pękają przy smażeniu. Polecam tez robić dziurki wykałaczką-lepiej się pieką :-? I teraz zamiast chodzić po gniazdka do cukierni mogę robić je sama w domu, huraaa :sad: Cytuj
Kasia M. Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 Dzisiaj zrobiłam ale troszkę inaczej. Zamiast margaryny dałam pół kostki masła i nie znalazłam proszku w szafie więc nie dałam wcale ;p Mam też nauczenie do smażenia słodkości pół na pół ze smalcem. Wyszły idealne, jak wyłożyłam te ładniejsze na stół to nikt się nie zorientował że domowe, takie jak ze sklepu a nawet chyba lepsze ;p Bardzo dziękuję za przepis, uwielbiałam gniazdka jak byłam mała a teraz mogę ich jeść pod dostatkiem ;p Załączam zdjęcie: Cytuj
Kaliope Opublikowano 12 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Bardzo apetyczne! Rewelacja :) I cieszę się, że przypomniałaś ten przepis, bo już wiem, co w najbliższym czasie zrobię dla Rodzinki :) Pozdrawiam. Cytuj
Dorota Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 Mmm... bardzo apetycznie wyglądają, gratuluję udanego wypieku :D Cytuj
Kasia M. Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2011 Kaliope, Twoje gniazdka są sławne wśród moich znajomych i rodziny, od babci już mam zamówienie na święta ;p Nie chciała uwierzyć że domowe. Wszyscy chcą przepis :D Cytuj
Elizabethh Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 Dziś zabieram się za te gniazdka - dam znać jak wyszły ;) Mój chłopak uwilbia gniazdka, więc mam nadzieje, że zrobię mu miłą niespodziankę :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi