AnnaK Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2010 W mojej rodzinie ta zupa jest ostatnią deską ratunku. Jak brak pomysłu na obiad wtedy jest kopczyzna. Składniki na zupę zawsze są w domu. Nie podaję proporcji, ale ziemniaków nie powinno być zbyt dużo. - ziemniaki - marchew - liść laurowy - mąka - skwareczki lub cebulka zrumieniona na smalcu - sól Marchew kroimy w pół lub ćwierćtalarki, ziemniaki w kostkę i gotujemy z listkiem w osolonej wodzie. W tym czasie z mąki, wody i szczypty soli zagniatamy bardzo suche ciasto i ścieramy je na dużych oczkach. Jak ziemniaki są miękkie wrzucamy zacierki i gotujemy ok 3min. Krasimy skwareczkami lub zrumienioną na smalcu cebulką. Posypujemy natką z pietruszki. Smak zupy można urozmaicić dodając do niej na talerzu niewielką ilość surowej kapusty kiszonej. Cytuj
campari Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 znam podobna, czyli nie taka sama, aczkolwiek efekt koncowy podobny. ziemniaki, i tych najwiecej, pokroic w srednia kostke w wodzie z dodatkiem listka laurowego, ziela angielskiego. boczek pokroic tak jak na smalec, wytopic porzadnie dodac to miekkich ziemniakow w wywarze, usmazyc cebule na zloto dodac do zupy, posolic, opieprzyc, zrobic drobne zacierki. Tak dokladnie robila moja babcia, ktora pochodzila zza Bugu, ja natomiast nie daje skwarek, a kroje kielbase w kostke wytapiam ile sie da i wrzucam na zupe, dolewam lyzke octu, chwile gotuje i to wszystko. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.