ina12 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 "Słodki karnawał" Ciasto: 2 szklanki mąki szklanka jogurtu naturalnego łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłej wody - dodałam 1 łyżkę 3 dag drożdży szczypta soli olej do smażenia Syrop do polania: szklanka cukru 3/4 szklanki wody łyżeczka soku z cytryny łyżeczka aromatu migdałowego 5 dag obranych zmielonych migdałów Drożdże utrzeć z cukrem, rozprowadzić ciepłą wodą, odstawić na 10 minut. Przesianą mąkę wsypać do naczynia, dodać sól, jogurt i drożdże, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia. W rondlu rozgrzać olej i łyżeczką kłaść pączki. Smażyć je z obu stron na ciemnozłoty kolor, wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać polane ciepłym syropem. Kładłam łyżeczką, cztery pączki (te ciemniejsze) ukulałam rękoma, biorąc ciasto zwilżyłam palce olejem. Gotowe posypałam cukrem pudrem. Syrop: Cukier, wodę i sok cytrynowy gotować tak długo, aż powstanie gęsty syrop, wtedy wymieszać go z aromatem i zmielonymi migdałami. Cytuj
mart Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Halinko zrobilam dzis Twoje paczki tylko bez syropu, posypalam obficie cukrem pudrem, sa pyszne, nastepnym razem podwoje skladniki bo szybko znikaja, dziekuje za przepis, pozdrawiam Cie :) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Chyba nie będę mogła się doczekać kiedy zrobi się chłodniej >> koniecznie muszę je zrobić :) Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Marto bardzo dziękuję za wypróbowanie, dodanie opinii, jestem zadowolona że smakowały. Pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie. Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Marto dziękuję bardzo za wypróbowanie, dodanie opinii, jestem zadowolona że smakowały. Pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie. Cytuj
mart Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Halinko widac Twoje oba komentarze pierwszy z 16.07 a drugi z dzis , cos to nasze forum szwankuje a wracajac do paczkow to pychota :) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2010 witam,bardzo lubie takie mini paczki Zrobilam wlasnie z Twojego przepisu Halinko,wyszly calkiem niezle,posypalam obficie cukrem pudrem,.bo lubimy slodkie z mezem te paczki wygladaja tak jak moje "serowe pileczki" heheh ale bardzo roznia sie smakami,ogolnie mowiac smaczne! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi