apsik Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Przepis na to ciasto mam już około 15 lat i kiedyś często je piekłam-pochodzi z książeczki,,Babeczka. Przeglądałam swoje stare zeszyty i zastanawiałam się co upiec synowi na zabawę choinkową i tak jakoś padło na to. Przeglądałam forum i jest dużo podobnych ciast -typu pijak ,ale ten się jednak czymś różni...na zachętę wstawiam fotkę-nie jest ona zbyt dobra i nie odda widoku ciasta bo odkroiłam na spróbowanie tylko małą kromeczkę. Polecam jednak spróbować-krem można dać zwykły budyniowy. 1. Upiec biszkopt z 4 jajek. 2.Ciasto makowo-kokosowe SKŁADNIKI 7białek 1 szklanka cukru 1 szkl suchego maku 1 szkl wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczenej 1 płaska łyżeczka proszku Ubić białka na sztywno,dodać cukier i jeszcze poubijać ,dodać wymieszaną resztę składników i wymieszać. Upiec na tej samej blaszce co biszkopt około 30 minut. 3.KREM 2 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru budyń śmietankowy na 3/4 l -Delekty 1 galaretka -ja dałam pomarańczową 2 łyżki alkoholu Ugotować budyń i do gorącego wsypać suchą galraretkę i dobrze wymieszać. Następnię utrzeć 1 masło lub dobrą margarynę i dodawać powoli zimny budyń,na koniec alkohol. Potrzebne nam będą jeszcze słoiczek dżemubrzoskwiniowego lub morelowego i 3 paczki herbatników oraz kieliszek alkoholu. Na biszkopcie rozsmarować dżem i 1/2 kremu-na to ciasto makowo-kokosowe i resztę kremu-teraz herbatniki maczane w alkoholu rozcieńczonym w wodzie przegotowanej-w stosunku 2;1-czyli 2 kieliszki wody. Wierzch polać polewą i smacznego. Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 To ciasto prezentuje się okazale. Cytuj
viola32 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Witam forumowiczow :))Wszystkiego dobrego w nowym roku zycze wszystkim. Potwierdzam ciasto jest super.Robila kolezanka z pracy i dala mi ten przepis a bylo to ladnych pare lat temu calkiem o nim zapomnialam. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Eluś - ciasto wygląda mniamniuśnie,miałam robić karpatkę ale teraz zastanawiam się nad tym ciachem. Muszę pokazać synowi bo od niego zależy co będzie jadł :) Wczoraj właśnie skończył 18-stkę a nie piekłam tortu bo zwyczajnie nie umiem. Pozdrawiam . Cytuj
andy8 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Fajne ciasto zwłaszcza jak jest nadmiar białek :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Wygląda wspaniale, kolejny przepis do wypróbowania :) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Mnie zachęcił ten krem > jestem ogromnie ciekawa jaki to będzie smak :) Cytuj
apsik Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Kasiu smak kremu można zmienić dając dowolną galaretkę-a swoją drogą cieszy mnie ,że się nim zainteresowałyście. Syn mówił ,że poszedł jako pierwszy.... :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.