Gość jucha Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 [Robimy ciasto kruche:3szkl maki,1 kostka margaryny,5 zoltek,0,5szkl cukru,cukier waniliowy,2 lyzeczki proszku do pieczenia wykonanie:ze wszystkich skladnikow zagniatamy ciasto,dzielimy na dwie nierowne czesci(najlepiej schlodzic).Wieksza czesc dajemy na spod(ja scieram na grubej tarce),na to wykladamy owoce(wedle upodoban)lub marmolade(ja najlepiej lubie ze sliwek).Nastepnie ubijamy piane z 5 bialek i 1szkl cukru.Piane wykladamy na owoce i przykrywamy druga czescia ciasta.Pieczemy ok.40min na 180` Smacznego! :) Cytuj
Gość patit81 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Ja robie plesniak troszke inaczej. Skladniki te same co "JUCHA". Wszystkie skladniki zagniatam i dziele ciasto na trzy czesci, do jednej czesci dodaje 1 lyzke kakao i zagniatam, wszystkie czesci wkladam do zamrazalnika na 30 minut. Blache wykladam folia aluminiowa, na spod scieram na tarce jasna czesc ciasta, na to ciemna czesc, wisnie wypestkowane, ubijam piane z bialek z cukrem wykladam na wisnie i na to trzecia czesc ciasta, pieke okolo 40 minut w 180st. Zawsze sie udaje i jest pyszne 🙂 Cytuj
anba Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 KOLEJNOŚĆ U MNIE JEST INNA :CIASTO JASNE,DŻEM,CIASTO CIEMNE,PIANA Z BIAŁEK Z CUKREM I CIASTO JASNE.PYSZNOŚCI. Cytuj
Kaliope Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Ja piekę identycznie jak patit81 - według mnie najlepsze jest to ciasto właśnie z wiśniami.. albo z agrestem. Grunt to kwaskowate owoce dla przełamania słodyczy. I też do jednej części ciasta dodaję kakao. Mam tylko jedną radę dla wszystkich: DO KRUCHEGO CIASTA DAJE SIĘ 1 KOSTKĘ MARGARYNY NA 2,5 SZKLANKI MĄKI!! Czyli jak pieczemy z 3 szklanek mąki, to dobrze jest dodać jeszcze 5 dag margaryny albo trochę oleju! Naprawdę ciasto jest wtedy lepsze. To jest rada, którą dała mi kiedyś babcia i zawsze się tego trzymam :( Pozdrawiam wszystkich amatorów pleśniaczka :( Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.