ina12 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 " Słodki karnawał" 35 dag mąki 2 łyżki cukru pudru 5 dag masła 2 żółtka 2 jaja 2 łyżki gęstej śmietany 22% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia Do dekoracji: cukier puder Mąkę przesianą wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Żółtka i całe jaja roztrzepać mikserem i utrzeć z cukrem pudrem, dodać śmietanę, wlać do mąki. Starannie zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30min, a potem bardzo cienko rozwałkować i foremką lub szklanką wycinać półksiężyce. W rondlu rozgrzać olej, smażyć ciasteczka na złoty kolor, układać na papierowych ręcznikach, aby ociekły z tłuszczu. Gdy wystygną, posypać cukrem pudrem. Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Widze bardzo fajny przepis na slodkosci karnawalowe. Na pewno wyprobuje w przedszkolu dla dzieci. Super perzepis Halinko. Pozdrawiam Cytuj
andy8 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Halinka same karnawałowe pyszności robi ostatnio-apetyczne ciasteczka :) Cytuj
ina12 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Na zdjęciu są wszystkie półksiężyce z tych składników które podałam w przepisie. Wychodzi ich dosyć dużo. Mam w planie dodać jeszcze inny przepis, ale mam kłopot, nie ma w sprzedaży owocowej herbatki tureckiej. Halinko i Aniu pozdrawiam Was. Cytuj
andy8 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 Brzmi interesująco może daj Halinko inną owocową herbatkę bo z turecką też się osobiście nie spotkałam-pozdrawia :) m cieplutko Cytuj
ina12 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 Aniu z inną nie mogę zmieszać cukru pudru, turecka nadaje się bo jest miałka i ma odpowiedni kolor. Jak ciastka będą udane to posypię tylko cukrem pudrowym. Cytuj
Kaliope Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 Bardzo fajny przepis, trzeba wypróbować :) Halinko pozdrawiam ciepło! Cytuj
ina12 Opublikowano 30 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2010 Kingo dziękuję i wzajemnie pozdrawiam. Cytuj
figiel Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 A ja wypróbowałam w sobote ten przepis :? .....Smakowały wybornie ,zostały zjedzone na ciepło :) ...Polecam ,szybko i smacznie , w sam raz na ostatki :) .Halinko dziękuję za przepis ,mam nadzieję ,ze zajrzysz tu na forum :D -Pozdrawiam ! Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Dorotko przepraszam za późną odpowiedź, składam szczere podziękowanie za wypróbowanie, polecenie, opinię, dodanie zdjęcia i wysoką ocenę. Pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.