Ewelina9033 Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 Fale dunaje Składniki: ciasto: 25dka margaryny 25dka cukru aniliowy 6 jajek 40 dka mąki 1,5dka proszku do pieczenia 2łyżki kakao 3 duże jabłka lub inne owoce Masa: 500 ml mleka 2 żółtka 15 dka masło 10 dka margaryny 22 dka cukru 6dka mąki 5dka mąki ziemniaczanej esencja waniliowa spirytus do samku wykonanie Ciasto: masło utrzyj z cukrem ciągle ucierając kolejno ubijaj po jednym jajku ,wsyp mąke z proszkiem do pieczenia i ucierając az do jednolitej masy.ciasto podziel na dwie cześci , do jednej wsyp kakao wymieszaj . Rozmaruj na blache najpierw jasną czesc a póżniej ciemne. posyp pokrojonymi w male czesci jablkami. piec 35 min w 180St. masa: z maki, zółtek i z małą czescia cukru zrobić zawiesine dobrze rozmieszać na gotujące mleko z cukrem wlać i gotowac do zgestnienia ciągle mieszając. ochłodzić budyń.margaryne , masło z esenscja napowietrzyc i dodawać porcjami zimny budyń ciagle napowietrzając do gotowego kremu dodac spirytus dp smaku i wymieszać. Z upieczonego ciasta wierz równomiernie posamruj kremem,polać polewa Cytuj
ewka888_88 Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 Robiłam podobny placek, tylko ze zamiast jabłek dodałam brzoskwinie z puszki a zamiast masy ugotowałam w 400ml mleka budyń śmietankowy. Polecam, bardzo smaczny i znika w mig ;)) Cytuj
lovely Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 napowietrzyc? czyli co zrobic bo nie rozumiem :( ??: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.