Bahus Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Risotto z warzywami i szynką 1 średnia cebula 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona papryka 250 g pieczarek 250 g groszku z puszki lub mrożonego 150 g szynki pokrojonej w plasterki 3 łyżki oleju 250 g ryżu 1 l bulionu drobiowego 20 g masła sól, pieprz Cebulę obrać. Seler i paprykę umyć, z papryki wyciąć gniazda nasienne. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, paprykę i seler w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć, większe pokroić w plasterki, mniejsze pozostawić w całości. Groszek przepłukać na sicie. Szynkę pokroić w dosyć szerokie paski. W dużym rondlu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i seler, smażyć mieszając na małym ogniu przez ok. 2 min. Dodać paprykę, groszek i pieczarki, wymieszać, przykryć, smażyć jeszcze przez 5 min. Wsypać ryż, smażyć mieszając przez l min. Wlać łyżkę wazową bulionu, gotować, nie przerywając mieszania, aż zostanie wchłonięty płyn. Wlać następną łyżkę wazową bulionu, a potem kolejne. Pod koniec gotowania do risotta dodać szynkę, tuz przed podaniem masło, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Można podawać posypane startym żółtym serem. Cytuj
Halkuk Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 Świetny przepis! Napewno go wypróbuję ( robiłam już podobną wersję , tylko u mnie nie było groszku a ryż dodawało się ugotowany oddzielnie i całość zapiekało w piekarniku ). Bardzo lubię takie dania - a to ma jeszcze dodatkowy atut - całe danie w jednym rondlu ! 8) Pozdrawiam serdecznie - Halina. Cytuj
uretan Opublikowano 11 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2005 Ta jednogarnkowość jest zaprawdę wielką zaletą. Chroni mnie przed ostrymi wymówkami Koleżanki Małżonki, że zostawiam po sobie niejaki nieporządek (cytuję "burdel" koniec cytatu), w kuchni Cytuj
Bahus Opublikowano 12 Czerwca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 Ta jednogarnkowość jest zaprawdę wielką zaletą. Chroni mnie przed ostrymi wymówkami Koleżanki Małżonki, że zostawiam po sobie niejaki nieporządek (cytuję "burdel" koniec cytatu), w kuchni Znam ten "ból" mam identycznie (dotyczy to również cytatu) 8) :D :D Bahus Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.