Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Risotto z warzywami i szynką

1 średnia cebula

1 łodyga selera naciowego

1 czerwona papryka

250 g pieczarek

250 g groszku z puszki lub mrożonego

150 g szynki pokrojonej w plasterki

3 łyżki oleju

250 g ryżu

1 l bulionu drobiowego

20 g masła

sól, pieprz

Cebulę obrać. Seler i paprykę umyć, z papryki wyciąć gniazda nasienne. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, paprykę i seler w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć, większe pokroić w plasterki, mniejsze pozostawić w całości. Groszek przepłukać na sicie. Szynkę pokroić w dosyć szerokie paski. W dużym rondlu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i seler, smażyć mieszając na małym ogniu przez ok. 2 min. Dodać paprykę, groszek i pieczarki, wymieszać, przykryć, smażyć jeszcze przez 5 min. Wsypać ryż, smażyć mieszając przez l min. Wlać łyżkę wazową bulionu, gotować, nie przerywając mieszania, aż zostanie wchłonięty płyn. Wlać następną łyżkę wazową bulionu, a potem kolejne. Pod koniec gotowania do risotta dodać szynkę, tuz przed podaniem masło, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Można podawać posypane startym żółtym serem.

Opublikowano

Świetny przepis! Napewno go wypróbuję ( robiłam już podobną wersję , tylko u mnie nie było groszku a ryż dodawało się ugotowany oddzielnie i całość zapiekało w piekarniku ). Bardzo lubię takie dania - a to ma jeszcze dodatkowy atut - całe danie w jednym rondlu ! 8) Pozdrawiam serdecznie - Halina.

Opublikowano

Ta jednogarnkowość jest zaprawdę wielką zaletą. Chroni mnie przed ostrymi wymówkami Koleżanki Małżonki, że zostawiam po sobie niejaki nieporządek (cytuję "burdel" koniec cytatu), w kuchni

Opublikowano

Ta jednogarnkowość jest zaprawdę wielką zaletą. Chroni mnie przed ostrymi wymówkami Koleżanki Małżonki, że zostawiam po sobie niejaki nieporządek (cytuję "burdel" koniec cytatu), w kuchni

Znam ten "ból" mam identycznie (dotyczy to również cytatu) 8) :D :D

Bahus

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.