figiel Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Upiec biszkopt na roladę - w przepisie jest 2 rolady na dużą tortownicę , moja miała średnicę 26cm.i wystarczyła jedna. SKŁADNIKI na roladę : 4 jajka 3/4 szkl. mąki +1 płaska łyżeczka proszku 1/2 szkl cukru MASA : 2 śnieżki na wodę + 1 galaretka rozpuszczona w 1 szkl. wody + dodatkowo galaretka pokrojona w kostkę . WYK. Białka ubić z odrobiną soli ,dodać cukier -ubić na sztywno. Dodać zółtka ,mąkę z proszkiem -delikatnie wymieszać i na blachę wyłożona papierem do pieczenia /używam blach z piekarnika/. Zawiniętą i ostudzoną roladę przełożyć masą z śnieżki. Schłodzoną pokroic w plastry ,ale nie ukośnie .Wyłożyć nimi spód i boki tortownicy .Do środka ułożyć owoce i zalać galaretką . Przepis z "Przy rodzinnym stole" . W oryginale do wypełnienia środka jest krem z masła i jaj , jak dla mnie za ciężki, dałam galaretkę i owoce . Cytuj
ala291 Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 fantastyczny przepis i jak widać,super wypiek ;) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Dorotko kolejny zachęcający przepis > aż ślinka leci Cytuj
figiel Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 Bardzo dziękuję za miłe słowa ;) ........ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.