Bahus Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Rosół z kury (typowo polski) 1 kura - koniecznie z wiejskiej zagrody 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) 2 gałązki zielonego selera 1/2 cebuli posiekana natka pietruszki sól i pieprz do smaku W dużym garnku zagotować 2 l wody. Sprawioną i umytą kurę podzielić na porcje i wraz z podrobami wrzucić na wrzątek, Chwilę pogotować. Zeszumować. Gotować dalej na bardzo wolnym ogniu ( od tego zależy czy rosół będzie klarowny), do momentu gdy mięso będzie prawie miękkie. Dodać obraną i umytą włoszczyznę. Posolić i popieprzyć. Gotować dalej do miękkości mięsa i warzyw (dłuższe gotowanie wpłynie niekorzystnie na smak). Pod sam koniec gotowania dodać uprażoną na suchej patelni połówkę cebuli. Gdy warzywa i mięso będą miękkie natychmiast wyjąć z rosołu. Zaniechanie tej czynności spowoduje pogorszenie smaku. Do gorącego rosołu wrzucić umyte gałazki selera (nie gotować) Cytuj
wikimaki Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Dodam że dobrze jest dodać trochę wołowinki jest ostrzejszy.Pa.Wikimaki. Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Bardzo dobry przepis bez wołowiny jak również z wołowiną. Rosołu nie można zeszumować ze wzgledu na to że likwiduje się cenne białko. Ja też tak robiłam, a zaprzestałam jak dowiedziałam się o tym na kursie spożywczym. ina12 Cytuj
Wiolunia Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Do takiego rosołu konieczny jest makaron domowej roboty i będzie pycha :-) Cytuj
zuziorek Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 A mnie nauczono, że gdy pojawi sie pierwszy szumek nalezy zlac wodę, wymyć mięso, nalać czystej wody, dodac włoszczyzne i rozpocząć gotowanie. Jak mówią co kraj to obyczaj...... Cytuj
dana2005 Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 też tak gotuję rosoł jak Bahus. Wg mnie smak rosołku poprawia dodanie 1 ząbka czosnku, kawałka ususzonej gałazki kopru, odrobiny tymianku i dodaję jeszcze odrobinę przyprawy podlaskiej do rosołu - kupiona w sklepie ze zdrową żywnością . Cytuj
Gość Gala22 Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Aby rosół był jeszcze lepszy można wrzucić suszonego grzybka (najlepiej prawdziwka) oraz kilka (2-3) ziarenek czarnej kawy ;) Polecam! Cytuj
jgust Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2009 Aby rosół był jeszcze lepszy można wrzucić suszonego grzybka (najlepiej prawdziwka) oraz kilka (2-3) ziarenek czarnej kawy ;) Polecam! Przepraszam,ze pytam,czy jadłaś taki rosół? Cytuj
gatita Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 A ja zawsze gotuję rosół zalewając zimną wodą mięso... Cytuj
ala291 Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Aby rosół był jeszcze lepszy można wrzucić suszonego grzybka (najlepiej prawdziwka) oraz kilka (2-3) ziarenek czarnej kawy ;) Polecam! A po co ta kawa do rosołu? Cytuj
gatita Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Też się zastanawiałam... Cytuj
Gość Magda24 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Ja również zawsze do rosołu dodaję suszonego grzybka wtedy rosół jest "królewski" Cytuj
campari Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 A ja zawsze gotuję rosół zalewając zimną wodą mięso... dokladnie jak ja, a na koniec juz na talerzu posypuje zielona pietruszka. Cytuj
basga Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Bardzo dobry przepis bez wołowiny jak również z wołowiną. Rosołu nie można zeszumować ze wzgledu na to że likwiduje się cenne białko. Ja też tak robiłam, a zaprzestałam jak dowiedziałam się o tym na kursie spożywczym. ina12 Mnie mama też uczyła,że powinien się gotować wolniutko i długo bez szumowania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.