Dany Opublikowano 19 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2010 Do takiego rosołu konieczny jest makaron domowej roboty i będzie pycha ;-) Zgadzam się dobry rosół (dla mnie królowa zup) musi mieć makaron domowej roboty. Cytuj
Yola79 Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2010 polecam mnie rosół stawia na nogi gdy czuje sie "niewyraźnie" i mam objawy choroby. Zdrowy i smaczny. Cytuj
kuchareczek96 Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 ja jestem nauczony, że razem z warzywami wrzucam jeszcze 1 kostke rosolowa knorr ;-) a reszta tak samo :shock: Cytuj
Gość kazimierz6102 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 ja dodaje parę ziaren ziela angielskiego i dwa liście laurowe. Cytuj
AnnaK Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Ja dodaję cebulę upieczoną na płytce palnika i suszony grzybek. Z przypraw tylko sól i pieprz, a z warzyw marchew, pietruszkę, selera, pora i kawałek kalarepki (1/4-1/2 główki). Pozdrawiam. Cytuj
bronia1393 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Jeśli chodzi o cebulkę to lepiej chyba opalić ją nad gazem. No i oczywiście domowy makaron do rosołku... :razz: Cytuj
ala291 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2011 jak najbardziej przypalona nad gazem cebulka musi być,ona daje lepszy smak, poza tym, prostota w gotowaniu rosołu tzn. marchew,pietruszka,seler -korzeń- suszony grzybek, lubczyk -czyli maggi, moja jest z ogrodu,albo w zimie zamrożona- :razz:??: i zastanawia mnie dalej ta kawa do rosołu, po co??? Cytuj
TrendCenter_pl Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Tajemnica dobroci rosołu tkwi w ilości składników. A więc: mięso mieszane - wiejska kura i wołowina, zalane zimną wodą, wtedy białko mięsa nie ścina się od razu i cały smak przechodzi do rosołu. Włoszczyzny powinno być dużo, a prażona cebula w ilości 1 sztuka na 1 litr wody. Pod koniec gotowania warto dodać kilka gałązek świeżego lubczyku (można użyć suszonego), wtedy nikt nie będzie poprawiał przy stole esencjonalności za pomocą maggi z glutaminianem sodu. Domowy makaron - to się rozumie samo przez się. Dobry rosół gotuje się powolutku przez kilka godzin. Jest naprawdę pyszny, szczególnie posypany drobno posiekaną natką pietruszki. Cytuj
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Ja lubię rosół z wołowiny chodz z kurczaka też jest dobry. A naj lepszy jest jak mama ugotuje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.