Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz-jest naprawdę pyszny -po prostu wart upieczenia. SKŁADNIKI 1 masło lub margaryna 1 szklanka cukru pudru 6 jajek 1 cytryna-sparzona 1 kieliszek wódki 2 1/2 szkl mąki 1 czubata łyżeczka proszku 2 łyżki oleju szczypta soli Margarynę utrzeć z cukrem i kolejno dodawać żółtka ucierając. Następnie skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty,wódkę,olej i mąkę a na koniec ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Piec w formie keksowej około 40 min-najlepiej póżniej sprawdzić patyczkiem. Po wystudzeniu polukrować-około 4 łyżki soku z cytryny i cukru pudru tyle ,żeby wyszło dość gęste. SMACZNEGO I POLECAM.

post-3528-1266234254_thumb.jpg

post-3528-1266234335_thumb.jpg

post-3528-1266234609_thumb.jpg

Opublikowano

Eluniu bardzo apetyczne ciasto. Chyba w smaku podobne do babki? Pozdrawiam :cool:

Opublikowano

Oooooo matko, takie ciasta kocham najbardziej. Nie dość że dieta, to jeszcze rzucam palenie. Nie moge opanować myśli, przeglądam "Smacznego" żeby sie oczyma najeść zapomnieć o dymku..... a tu taki smakołyk. Żebym miała cytrynę i margarynę pewnie stałabym już w kuchni... Czy to ciasto smakuje jak ciasto piaskowe?

Opublikowano

Dziewczyny ciacho jest-a raczej było naprawdę dobre....w smaku czuć cytrynę i jeszcze ten kwaskowy lukier to naprawdę super smak. Mój M po spróbowaniu ciasta powiedział,że jestem wirtuozem kulinarnym-to chyba dla mnie najlepsza recenzja i zachęta do dalszej pracy. Jest takie babkowo-piaskowe ,ale jedząc nie zapychamy się-czyli jest lekko wilgotne-nie wiem może to zasługo oleju i wódki. Bardzo polecam i pozdrawiam.

Opublikowano

O kurcze, gratuluję takiego komplemuntu. Tak mnie Elu urządziłaś z tym ciastem, że gorączkowo przed chwilą szukałam czegoś słodkiego co mogłabym zdjęć, Mało języka nie poparzyłam od gorącego budyniu ze słodzikiem :cool: :-? :sad: Nawet już po nim śladu nie ma. A ciasto upiekę na dniach dla rodzinki. może jeszcze jutro się uda. pozdrawiam

Opublikowano

Elu-w jakiej temp.go piekłaś?Bo ja w 180 i...zakalec mi wyszedł.Ale M i tak mówi,że w smaku super-dodałam rum zamiast wódki.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No więc jak pisałam upiekłam ciasto, wyszła bardzo dobre, ładnie urosłu i było super żółciutkie, nie lukrowałam go tylko posypałam cukrem pudrem, ale cytrynowy smak i tak był wyczuwalny. Polecam wszystkim ten szybki palcek :wink:

  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.