apsik Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz-jest naprawdę pyszny -po prostu wart upieczenia. SKŁADNIKI 1 masło lub margaryna 1 szklanka cukru pudru 6 jajek 1 cytryna-sparzona 1 kieliszek wódki 2 1/2 szkl mąki 1 czubata łyżeczka proszku 2 łyżki oleju szczypta soli Margarynę utrzeć z cukrem i kolejno dodawać żółtka ucierając. Następnie skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty,wódkę,olej i mąkę a na koniec ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Piec w formie keksowej około 40 min-najlepiej póżniej sprawdzić patyczkiem. Po wystudzeniu polukrować-około 4 łyżki soku z cytryny i cukru pudru tyle ,żeby wyszło dość gęste. SMACZNEGO I POLECAM. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Ela ale zrobiłaś mi smaka. Na niedzielę muszę zrobić,ciacho wygląda smakowicie. Pozdrawiam. Cytuj
Kaliope Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Eluniu bardzo apetyczne ciasto. Chyba w smaku podobne do babki? Pozdrawiam :cool: Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Oooooo matko, takie ciasta kocham najbardziej. Nie dość że dieta, to jeszcze rzucam palenie. Nie moge opanować myśli, przeglądam "Smacznego" żeby sie oczyma najeść zapomnieć o dymku..... a tu taki smakołyk. Żebym miała cytrynę i margarynę pewnie stałabym już w kuchni... Czy to ciasto smakuje jak ciasto piaskowe? Cytuj
apsik Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Dziewczyny ciacho jest-a raczej było naprawdę dobre....w smaku czuć cytrynę i jeszcze ten kwaskowy lukier to naprawdę super smak. Mój M po spróbowaniu ciasta powiedział,że jestem wirtuozem kulinarnym-to chyba dla mnie najlepsza recenzja i zachęta do dalszej pracy. Jest takie babkowo-piaskowe ,ale jedząc nie zapychamy się-czyli jest lekko wilgotne-nie wiem może to zasługo oleju i wódki. Bardzo polecam i pozdrawiam. Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 O kurcze, gratuluję takiego komplemuntu. Tak mnie Elu urządziłaś z tym ciastem, że gorączkowo przed chwilą szukałam czegoś słodkiego co mogłabym zdjęć, Mało języka nie poparzyłam od gorącego budyniu ze słodzikiem :cool: :-? :sad: Nawet już po nim śladu nie ma. A ciasto upiekę na dniach dla rodzinki. może jeszcze jutro się uda. pozdrawiam Cytuj
basga Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Elu-w jakiej temp.go piekłaś?Bo ja w 180 i...zakalec mi wyszedł.Ale M i tak mówi,że w smaku super-dodałam rum zamiast wódki. Cytuj
apsik Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Basiu niestety nie mam piekarnika ,który wskazuje temperature-po prostu wsadzam i już ,piekłam 40 minut. Szkoda ,że się nie udał... :cool: Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2010 No więc jak pisałam upiekłam ciasto, wyszła bardzo dobre, ładnie urosłu i było super żółciutkie, nie lukrowałam go tylko posypałam cukrem pudrem, ale cytrynowy smak i tak był wyczuwalny. Polecam wszystkim ten szybki palcek :wink: Cytuj
apsik Opublikowano 3 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 Magdalenko bardzo mi miło ,że ciasto to komuś posmakowało....w mojej rodzince także znalazło zwolenników. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2010 Bardzo łatwe ciasto w przygotowaniu i smaczne. Pozdrawiam. Cytuj
apsik Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Ewuniu bardzo się cieszę ,że spróbowałaś placuszka.. Cytuj
julka_s Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 W jakiej temperaturze najlepiej piec to ciasto? Cytuj
nalezedociebie Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zrobiłam to ciasto od razu po tym odcinku Ewy Wachowicz,dlatego polecam :-P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.